FOTO Vychádza knižka Legenda V-klub

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 10:45 • 2 min
FOTO Vychádza knižka Legenda V-klub

BRATISLAVA – Knižka s názvom Legenda V-klub autorskej dvojice Peter Procházka a Juraj Šebo prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. Za účasti oboch autorov ju dnes popoludní v Bratislave prezentovalo vydavateľstvo Marenčin PT.

slovakia

left justify in out

Knižka ponúka celkom 113 čiernobielych fotografií zo známeho V-klubu na bratislavskom Námestí SNP. Na každej je aspoň jedna osobnosť slovenskej a českej umeleckej scény. Zoznam mien je skutočne interesantný - Ondrej Nepela, Karel Gott, Olga Schoberová, Juraj Jakubisko, Eva Kostolányiová, Peter Lipa, Slavo Záhradník, Pavol Hammel, Jožo Ráž, Ján Baláž, Boris Filan, Karel Černoch, Július Satinský, Milan Lasica, Stano Dančiak, Dodo Šošoka, Dušan Hájek, Viktor Sodoma, Petra Janů, Václav Neckář, Olga Blechová, Pavel Černocký, Petr Sís, Laco Bielik, Dežo Ursiny, Karol Duchoň, Marián Varga, Fedor Frešo, Dušan Pašek, Vlado Hronec, Jana Kociánová, Braňo Hronec, Vlado Kolenič, Meky Žbirka s Marikou Gombitovou, slávna semaforská trojica Šimek-Sobota-Nárožný, László Benko a János Kóbor zo skupiny Omega či Alan Whitehead zo skupiny Marmalade.

 

"Táto knižka, ja jej hovorím Véčko 2, aj keď sa volá Legenda V-klub. Veľa ľudí chválilo, že prvá knižka je veľmi dobrá. Keď som povedal, že snímkov mám ešte dosť, že mám aj na tretí diel. Vraveli mi, keď sú fotky, tak urob knižku. Počúvol som ich, šiel som za vydavateľom a ponúkol som mu túto možnosť. A Juraj Šebo urobil sprievodný text," povedal pre TASR fotograf Peter Procházka.

 

"Pre mňa je v nej najvzácnejšia snímka Juraja Jakubiska s herečkou Oľgou Schoberovou, vtedy už filmovou hviezdou. Však ju vybrali aj na obal knižky. Odfotil som ich v kancelárii V-klubu. Pre mňa je vzácnou aj fotka zo spoločnej Jam session skupín Buttons a Blue Effect. Tie fotky pokrývajú obdobie od roku 1968 po rok 1998, v závere sú fotografie zo stretnutia Véčkarov, kde je aj Marika Gombitová, a to bolo v roku 1998," doplnil Procházka.

 

Každá z fotografií vyvolá spomienky na Véčko. Aké ich má autor fotografií a spoluautor knižky? "Keď som sa hrabal v archíve a sedel nad fotkami, upravoval ich, tak som sa ocitol v tom svete. Ja možno aj doteraz žijem v tom svete. Vraciam sa do minulosti, bolo to perfektné obdobie, boli sme mladí. To je to najkrajšie, keď bol človek mladý. Zaujímavé bolo, že niektorí ľudia, s ktorými som spolupracoval a odfotil ich, sa stali špičkovými umelcami, hudobníkmi, spevákmi," dodal na záver Procházka.

 

"Véčko, hlavné mesto najlepšieho miesta vo vesmíre – našej mladosti. Večer čo večer to bolo miesto rituálneho postávania, sácania, hladkania, tárania, bozkávania, tancov a popíjania s fajčením. Vytváral sa véčkarský parfum, ktorý bol namiešaný z vône umytých vlasov, červeného vína a šťastného potu. Boli sme to my, naše lásky, naše hry, straty a nálezy. Tá miestnosť je tam stále, ale Véčko zmizlo. Zmizlo spolu s nami," hovorí na prebale knižky Boris Filan.

 

Peter Procházka (1952, Bratislava) patrí k známym bratislavským fotografom. Jeho prvým vážnejším záberom bola fotografia jeho deviatej triedy na konci školského roku pri odchode zo základnej školy. Fotografovaniu sa venuje od 21. augusta 1968, keď fotografoval príchod spojeneckých vojsk do Bratislavy a sovietske tanky na vtedajšej Ulici Februárového víťazstva. Dá sa povedať, že bol dvorným fotografom Véčka. V novembri 2008 aj vydal knižku fotografií s názvom V Klub. Na svojom konte má dnes viac ako dve desiatky autorských výstav, z tých posledných sú to Véčko – legendy klubu (2009), Marika Gombitová (2011), Beatová generácia (2012), Meky v župane aj bez (2012), V-klub (2013) či Marika Gombitová - naša rodáčka (2014). Jeho fotografie obsahujú viac ako dve desiatky rôznych publikácií.

 

Juraj Šebo (1943, Bratislava). Autor úspešnej série kníh o jednotlivých dekádach minulého storočia, boli nimi Vojnové 40., Budovateľské 50., Zlaté 60., Normálne 70., Reálne 80., Slobodné 90. a Turbo milénium. Je autorom knižky Také bolo PKO.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies