FOTO Vrtuľníky namiesto taxíkov? Mestská preprava vzduchom bude čoskoro realitou!

NETKY.SK • 10 Október 2017, 12:26 • 2 min
FOTO Vrtuľníky namiesto taxíkov? Mestská preprava vzduchom bude čoskoro realitou!

Koncom roka 2018 sa začne testovať revolučný spôsob dopravy v rámci veľkých miest.

slovakia

left justify in out

Ako deti sme na výtvarnej výchove na tému mesto budúcnosti kreslili lietajúce autá a táto predstava nám pritom pripadala nesmierne vzdialená. Technológie však idú vpred nezadržateľným tempom a to, čo sa nám pred pár rokmi javilo ako sci-fi, sa stáva realitou.

 

Do tohto odvážneho projektu sa pustila spoločnosť Airbus. Pred niekoľkými dňami oznámila, že začína testovať úplne nový spôsob mestskej prepravy. Zostrojila totiž letecké taxi.

 

Prvý let je naplánovaný na koniec budúceho roka. Takáto doprava bude revolúciou a odľahčí dopravnú situáciu najmä vo veľkých svetových metropolách, kde sa obyvatelia dennodenne stretávajú s veľkými dopravnými kolónami.

 

CityAirbus bude fungovať rovnako ako bežné taxíky, rozdiel je však v tom, že sa ho nedotkne dopravná situácia v preplnených uliciach miest. Bude štartovať aj pristávať zvisle, vďaka čomu nebude potrebovať veľa miesta a ľahko sa dostane aj do husto osídlených mestských častí.

 

Stroj by mal lietať maximálnou rýchlosťou 120 kilometrov za hodinu a zo začiatku bude riadený pilotom. Firma sa však chce časom dopracovať k tomu, aby bol CityAirbus ovládaný automaticky.

 

Vývojári si od tohto dopravného prostriedku sľubujú, že čiastočne vyrieši problém s dopravou v preľudnených metropolách a bude tak schopný prepraviť ľudí včas na letiská a stanice. Pritom by však mal byť ekologický a tichý. Jeho výrobcovia zároveň sľubujú, že cena novej formy dopravy sa nebude šplhať oveľa vyššie než cena bežného taxíka.

 

S plnohodnotným nasadením CityAirbusov sa počíta v priebehu roka 2023, pričom záujem o nich už prejavili veľké čínske a americké mestá a tiež Dubaj.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies