FOTO+VIDEO Voľby do ústavodarného zhromaždenia vo Venezuele sprevádzali smrteľné incidenty: Zahynulo 15 ľudí

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 13:57 • 2 min
FOTO+VIDEO Voľby do ústavodarného zhromaždenia vo Venezuele sprevádzali smrteľné incidenty: Zahynulo 15 ľudí

CARACAS - Venezuelské kontroverzné voľby do ústavodarného zhromaždenia sprevádzali počas nedele smrteľné incidenty.

slovakia

left justify in out

Udalosti z posledných 24 hodín, ku ktorým došlo vo Venezuele, posilnili záujem Európskej únie o osud demokracie v tejto krajine. Uvádza sa to v dnešnom stanovisku Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorej šéfuje Federica Mogheriniová.

 

"Európska únia hlboko ľutuje násilie a nepokoje počas nedeľňajších volieb. Vyjadruje sústrasť a súcit s rodinami a priateľmi všetkých zabitých osôb. Všetky strany sa musia zdržať násilia," uvádza sa v dokumente tohto úradu Európskej komisie.

 

Dokument tiež spresňuje, že EÚ odsudzuje nadmerné a neprimerané používanie síl bezpečnostnými silami vládneho režimu a upozorňuje, že venezuelská vláda je zodpovedná za zabezpečenie dodržiavania zásad právneho štátu a základných práv, ako je sloboda prejavu a právo na zhromažďovanie sa.

 

Podľa EÚ má Venezuela demokraticky zvolené a legitímne inštitúcie, ktorých úlohou je spolupracovať a nájsť dohodnuté riešenie súčasnej krízy. Nové Ústavné zhromaždenie, zvolené za pochybných a často násilných okolností, nemôže byť súčasťou riešenia tejto krízy.

 

Stanovisko Bruselu je, že prezident a vláda Venezuely majú osobitnú zodpovednosť za obnovenie ducha ústavy a obnovenie dôvery, ktorú stratili pri pokuse o vytvorenie rozdeľujúcich paralelných inštitúcií.

 

Spojené štáty skritizovali v noci na dnes vládu Venezuely za to, že usporiadala voľby do vplyvného ústavodarného zhromaždenia, ktoré sústredí takmer všetku moc do rúk tamojšieho socialistického prezidenta Nicolása Madura a jeho podporovateľov.

 

Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí bolo nedeľňajšie hlasovanie krokom k autoritárstvu a Spojené štáty budú "naďalej podnikať dôrazné a rýchle kroky proti jeho architektom". Zámerom je "nahradiť legitímne zvolené Národné zhromaždenie a oslabiť právo Venezuelčanov na sebaurčenie", reagoval Washington.

 

Vo voľbách 545 členov ústavodarného zhromaždenia odovzdalo svoj hlas viac ako osem miliónov voličov, tvrdí Národná volebná rada. Ide pritom o viac ako dvojnásobok počtu, ktorý predpokladali nezávislí odborníci a opoziční lídri, ktorí vyzývali na bojkot volieb. Ako v nedeľu pred polnocou miestneho času informovala riaditeľka rady Tibisay Lucena, volebná účasť bola 41,53 percenta, čo predstavuje 8 089 320 voličov. Opozícia odhadovala zhruba dva až tri milióny a jedna z nezávislých analýz zase 3,6 milióna.

Dáta národnej volebnej rady o hlasovaní vo voľbách sa v minulosti považovali za spoľahlivé a vo všeobecnosti presné, no nedeľné vyhlásenie sa stretlo skôr s výsmechom. Výsledok podľa nej zrejme vyhrotí polarizáciu a politický konflikt v krajine.

"Ľudia vybrali ústavodarné zhromaždenie. Viac ako osem miliónov uprostred hrozieb. Keď nás imperializmus vyzýva, aby sme preukázali, že sme hodní krvi osloboditeľov, ktorá koluje v žilách mužov, žien, detí a mladých ľudí," reagoval na volebnú účasť prezident Nicolás Maduro v štátnej televízii.


Sedem policajtov utrpelo zranenia pri výbuchu, keď prechádzali okolo blokády z odpadkov vo východnej časti hlavného mesta Caracas. Od apríla pri protestoch proti Madurovej vláde zomrelo už najmenej 125 ľudí a takmer dvetisíc ďalších utrpelo zranenia.

 

O život počas násilných stretov prišlo 15 ľudí. Kancelária prokurátora na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter potvrdila vyšetrovanie najmenej siedmich úmrtí. Medzi obeťami sú napríklad dvaja demonštranti z Méridy či jeden zo Sucre. Opoziční lídri z násilností vinia štátne orgány. Minister obrany Vladimir Padrino López sa naopak počas krátkeho vystúpenia v televízii vyjadril, že armáda nie je zodpovedná za ani jedno úmrtie. 

 

 



Zhromaždenie by malo začať svoju činnosť už tento týždeň, a to v parlamente, v ktorom má od roku 2016 väčšinu opozícia. Tá sa teraz obáva straty právomocí a nastolenia diktatúry vládnej strany. Opoziční lídri preto proti zhromaždeniu vyzvali v pondelok na protesty, ktorými si chcú uctiť aj obete ostatných demonštrácií voči vláde. Podľa Henriquea Caprilesa opozícia plánuje demonštrovať aj počas dňa, kedy by zhromaždenie malo začať činnosť. To by malo byť zhruba po 72 hodinách od vyhlásenia konečných výsledkov volieb.

 



Venezuelský líder Nicolás Maduro chce, aby novozvolené zhromaždenie po voľbách prepracovalo ústavu z roku 1999 a posilnilo jeho právomoci. Eliminovali by sa tak posledné mechanizmy na kontrolu vládnej moci. V polovici júla sa proti týmto plánom vyslovilo 7,5 milióna obyvateľov. Vláda vyhlásila referendum za nelegitímne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona