AKTUALIZOVANÉ FOTO Vojaci v Zimbabwe obsadili sídlo štátnej televíznej stanice ZBC, zadržiavajú prezidenta Roberta Mugabeho

NETKY.SK • 15 November 2017, 06:48 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO Vojaci v Zimbabwe obsadili sídlo štátnej televíznej stanice ZBC, zadržiavajú prezidenta Roberta Mugabeho

HARARE - Zimbabwianski vojaci prevzali v noci na stredu kontrolu nad sídlom štátnej televíznej stanice ZBC.

slovakia

left justify in out

Grace Mugabeová, manželka zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, údajne opustila Zimbabwe a odcestovala do Namíbie.

 

Príslušníci zimbabwianskych ozbrojených síl, ktorí v noci na stredu ovládli metropolu Harare, zadržali ministra financií Ignatiusa Chomba.

 

Vojaci vyviedli Chomba z jeho domu v Harare v stredu nadránom, po tom, čo násilím odstránili elektricky ovládanú bránu pred vstupom na jeho pozemok, uviedol jeden z Chombovych susedov.

 

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa po tom, čo moc v jeho krajine prebrala armáda, nachádza v domácom väzení vo svojej vile v metropole Harare, ktorá tiež zaistila vládne budovy a hliadkuje v uliciach hlavného mesta.

 

"Toto nie je vojenský prevrat. Očakávame, že hneď, ako dokončíme našu misiu, situácia bude opäť normálna," povedal v stredu hovorca armády a vyzval veriacich, aby sa modlili za krajinu. Policajné veliteľstvo už prikázalo všetkým členom zboru, aby sa vrátili na svoje posty.

 

"Zameriavame sa len na zločincov okolo prezidenta, ktorí nezákonným konaním spôsobujú ekonomické útrapy. Chceme, aby čelili spravodlivosti," vyjadril sa predtým hovorca armády.

 

V hlavnom meste Harare bolo tiež počuť tri explózie, ale ich príčina nie je jasná. Veľvyslanec Zimbabwe v Juhoafrickej republike Isaac Moyo uviedol, že vláda je "nedotknutá" a odmietol akékoľvek reči o možnom prevrate, ako "to tvrdia sociálne médiá".

 

Podľa niektorých zdrojov vojaci s niekoľkými zamestnancami televíznej stanice hrubo zaobchádzali. Povedali im však, že sa nemajú čoho obávať, pretože vojaci sú tam, aby ich chránili.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo všetky strany v Zimbabwe, aby spory vyriešili pokojným spôsobom a situáciu dôkladne sleduje. Veľvyslanectvo USA oznámilo, že v stredu bude pre verejnosť zatvorené vzhľadom na "pretrvávajúcu neistotu" v hlavnom meste.

 

Špekulácie o možnom vojenskom prevrate v tejto krajine vyvolala v utorok zvýšená prítomnosť vojakov v uliciach hlavného mesta Zimbabwe a presuny tankov v jeho okolí. Jeden z veliteľov varoval prezidenta Roberta Mugabeho v súvislosti s čistkami vo vládnucej strane, čo znamená, že armáda sa s prezidentom dostala prvýkrát do otvoreného sporu.

 

Vysokopostavený generál Constantino Chiwenga v pondelok varoval, že armáda zakročí, ak bude Mugabe pokračovať s vylučovaním bývalých bojovníkov národnooslobodzovacieho hnutia z vládnucej strany ZANU-PF (Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front). Prezident predtým pohrozil, že vylúči zo strany viac ako 100 funkcionárov napojených na Emmersona Mnangagwu - viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov, ktorého minulý týždeň odvolal.

 

"Terajšia čistka, ktorá je zjavne namierená proti členom strany s osloboditeľským pozadím, musí byť zastavená," vyjadril sa Chiwenga v prítomnosti ďalších vysokopostavených príslušníkov armády. Vládnuca strana v utorok reagovala vyhlásením, že sa nepodvolí vyhrážkam generála postupujúceho "zradcovským" spôsobom.

 

O Mnangagwovi sa už dlhšie hovorilo ako o najpravdepodobnejšom nástupcovi 93-ročného Mugabeho, v posledných mesiacoch sa však čoraz viac dostáva do konfliktu s prvou dámou Grace Mugabeovou, ktorá by mohla manžela takisto nahradiť vo funkcii. Súperenie o vedúce pozície v ZANU-PF sa vyostruje v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, ktoré sa majú v Zimbabwe konať v polovici roka 2018.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies