FOTO: Vojaci i verejnosť si pripomenuli Deň Ozbrojených síl SR

NETKY.SK • 22 September 2015, 14:25 • 2 min
FOTO: Vojaci i verejnosť si pripomenuli Deň Ozbrojených síl SR

BREZOVÁ POD BRADLOM - Nástupom na námestí M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom si dnes nielen vojaci pripomenuli Deň Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Za účasti štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Miloša Koterca a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milana Maxima príslušníci ozbrojených síl oslávili 22 rokov svojej existencie.

 

"Tento deň patrí vojakom a je oslavou ich poslania, ktoré si ženy a muži v uniforme zvolili, možno aj na základe historického odkazu slovenských dobrovoľníkov. Zároveň je aj pripomienkou pre občanov našej krajiny, že na profesionálnu a zodpovednú prácu vojakov sa môžu vždy spoľahnúť. O tom, že si to ľudia skutočne uvedomujú, vypovedá aj dlhodobé postavenie ozbrojených síl na vrchole najdôveryhodnejších inštitúcií na Slovensku. Rovnako pozitívne sú aj referencie a hodnotenia zahraničných partnerov na pôsobenie našich jednotiek v zahraničných misiách a operáciách. Ako vidno, môžete byť na seba právom hrdí," uviedol v príhovore Koterec.

 

Pri príležitosti Dňa Ozbrojených síl SR udelil náčelník Generálneho štábu OS SR Milan Maxim vybraným príslušníkom ozbrojených síl medaily, ako ocenenie ich mimoriadneho osobného nasadenia pri plnení úloh. "Je dôležité pravidelne pripomínať slovenskej spoločnosti kľúčovú úlohu ozbrojených síl v rámci garancie bezpečnosti našej vlasti. Preto buďme hrdí a vážme si všetkých vojakov, ktorí počas existencie Ozbrojených síl SR zodpovedne plnili svoje úlohy," povedal Maxim. Náčelník Generálneho štábu OS SR zároveň prevzal ocenenie od zástupcov Československej obce legionárskej (ČSOL) za celoživotnú prácu v radoch československej a slovenskej armády, presadzovanie a rozvíjanie legionárskych tradícií a prehlbovanie spolupráce a priateľstva medzi Českou a Slovensku republikou. Brigádny generál Emil Boček z ČSOL vo svojom príhovore pri tejto príležitosti ocenil, že spolupráca slovenskej a českej armády pretrváva i po rozdelení Československa.

 

Na záver osláv účastníci slávnostného zhromaždenia položili vence pri pamätníku dobrovoľníckych výprav z rokov 1848-49 na Prietržskej ceste. Výročie historicky prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti útlaku, ktoré sa odohralo 22. septembra 1848 práve pri Brezovej pod Bradlom, sa stalo symbolicky Dňom ozbrojených síl a ide o stálu pripomienku jednej z hlavných úloh ozbrojených síl. Obrana štátu proti vojenským ohrozeniam, ako aj pomoc pri živelných pohromách sú hlavnými úlohami, na ktoré sa príslušníci OS denne pripravujú, čoho dôkazom je aj práve prebiehajúce cvičenie Slovenský štít 2015.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies