FOTO Vo výcvikovom stredisku Lešť dnes cvičili elitné protiteroristické jednotky

NETKY.SK • 20 September 2017, 15:9 • 2 min
FOTO Vo výcvikovom stredisku Lešť dnes cvičili elitné protiteroristické jednotky

LEŠŤ - Štandardné operačné postupy zamerané na riešenie vysokoprofilových incidentov v budovách za využitia špeciálnej techniky si dnes vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť cvičili príslušníci protiteroristických jednotiek z ôsmich európskych štátov.

slovakia

left justify in out

Ako priblížil veliteľ slovenského Lynx Commanda Štefan Hamran, Slovenské republika momentálne prostredníctvom tohto útvaru vedie pracovnú skupinu Building, ktorá rieši problematiku útokov v zastavaných oblastiach. "My máme na starosti, aby sme nielen aktualizovali, ale aj vytvárali nové štandardné operačné postupy pri riešení vysokoprofilových incidentov v zastavaných oblastiach," podotkol Hamran.

 

Na dnešné cvičenie sa prihlásilo viac ako 20 elitných jednotiek, na Lešť prišli zástupcovia ôsmich z nich. Zvyšné by sa mali cvičenia zúčastniť v nasledujúcich rokoch. Na cvičení za zúčastňujú príslušníci elitných jednotiek: NI (Švédsko), NOCS (Taliansko), TEK (Maďarsko), RED Panther (Slovinsko), SIU Lučko (Chorvátsko), GSG9 (Nemecko), SIU Swiss (Švajčiarsko) a EKO Cobra (Rakúsko). Cvičenia sa zúčastnili aj pozorovatelia z ďalších šiestich elitných protiteroristických jednotiek.

 

"Prvotné referencie od našich zahraničných partnerov sú také, že sú naozaj nadšení. Nikdy sme to nezažili ani my, aby sme cvičenie takého rangu a v takej štruktúre organizovali. Je to historicky prvýkrát," dodal Hamran.

 

Výsledky dnešného cvičenia elitných jednotiek budú použité a zapracované do postupov, ktoré budú využívať špeciálne jednotky z celej Európy pri riešení vysoko profilových incidentov odohrávajúcich sa v mestách.

 

"Musíme zistiť, kto aké štandardné operačné postupy používa, pretože viac ako desať rokov spolupracujeme v rámci ATLAS-u, (medzinárodnej siete policajných jednotiek špecializovaných na boj proti terorizmu z 36 štátov ) a ešte stále to nie je jednotné. Takže sme si určili za prioritu, aby sme štandardné operačné postupy zjednotili a tlačili na každú elitnú jednotku, aby ich štandardne aj používala," podotkol Hamran s tým, že výsledky budú prezentované na októbrovej konferencii veliteľov v estónskom Tallinne.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona