FOTO+VIDEO Vo švajčiarskych Alpách došlo k zosuvu skalnej lavíny: Osem ľudí je nezvestných

NETKY.SK • 24 August 2017, 19:50 • 2 min
FOTO+VIDEO Vo švajčiarskych Alpách došlo k zosuvu skalnej lavíny: Osem ľudí je nezvestných

BERN - Osem ľudí je nezvestných po stredajšom masívnom zosuve časti hory Piz Cengalo (3369 metrov nad morom), ktorej časť sa nachádza vo švajčiarskom kantóne Graubünden a cez jej vrchol prechádza hranica s Talianskom.

slovakia

left justify in out

Pravdepodobnosť, že osem nezvestných po zosuve skalného masívu vo Švajčiarsku je mŕtvych, stúpa každou hodinou. Tieto slová vyslovila dnes neskoro popoludní švajčiarska prezidentka Doris Leuthardová, ktorá si nešťastím zasiahnutú oblasť pozrela z paluby vrtuľníka.

 

Podľa jej slov na následnej tlačovej konferencii "takéto katastrofy jasne ukazujú, akú moc má príroda a aký bezmocný je človek stojaci zoči-voči nej". Nemožno urobiť podstatne viac, ako zriadiť systémy skorého varovania, protipovodňovú ochranu a investovať do iných preventívnych opatrení, dodala najvyššia predstaviteľka krajiny.

 

"Predovšetkým sa však musíme zmieriť s myšlienkami, že v dôsledku klimatických zmien dôjde ešte k ďalším takýmto zosuvom," zdôraznila Leuthardová a dodala, že v neposlednom rade by sa práve preto k tematike malo pristupovať s adekvátnou vážnosťou a pripraviť sa na možné dôsledky.

 

Príbuzní nahlásili nezvestnosť šiestich osôb, v čase zosuvu sa však v oblasti nachádzalo najmenej osem ľudí. Nezvestní sú občanmi Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, pravdepodobne ide o turistov alebo horolezcov.

 

 

Až do odvolania bola evakuovaná neďaleká horská obec Bondo, ktorá má asi 200 obyvateľov. Masa skál sa síce zosunula do bočného údolia, v stredu večer sa však k okraju dediny dostal prúd bahna a kameňov.

 

Odborníci nevylučujú, že do bočného údolia Val Vallesca spadnú ďalšie menšie skalné lavíny.

 

Švajčiarsky úrad pre civilné letectvo požiadal o uzatvorenie vzdušného priestoru nad oblasťou pátrania.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies