FOTO Vo francúzskom vlaku útočil marocký strelec, drámu zastavili dvaja americkí pasažieri

NETKY.SK • 22 August 2015, 06:41 • 2 min
FOTO Vo francúzskom vlaku útočil marocký strelec, drámu zastavili dvaja americkí pasažieri

PARÍŽ - Pravdepodobne marocký útočník spustil v piatok podvečer streľbu vo vysokorýchlostnom vlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža, pričom spôsobil zranenia dvom ľuďom. Následne ho zneškodnili dvaja americkí pasažieri.

slovakia

left justify in out

Francúzska polícia uviedla, že išlo o vojakov. Jeden z nich utrpel vážne zranenia, informovala agentúra AP.

Pentagón následne potvrdil, že jeden člen americkej armády bol pri incidente zranený. Jeho zranenia však údajne nie sú život ohrozujúce. Biely dom neskôr vydal vyhlásenie, podľa ktorého americký prezident Barack Obama poďakoval vojakom za "odvahu a rýchle myslenie" pri zásahu vo vlaku. "Ich hrdinský čin zrejme zabránil oveľa horšej tragédii," píše sa vo vyhlásení.

 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal, že Američania, ktorí proti ozbrojencovi zakročili, "preukázali veľkú odvahu a statočnosť za veľmi ťažkých okolností". Ocenil taktiež ich rozvahu, "bez ktorej by sme boli konfrontovaní s hroznou drámou". Francúzska polícia zadržala podozrivého, ktorým je 26-ročný Maročan. Podľa prvých správ útočník vo vlaku strieľal z automatickej pušky. Philippe Lorthiois z policajného syndikátu Alliance Police nationale však pre francúzsky spravodajský kanál i-Télé uviedol, že útočník mal iba ručnú strelnú zbraň a ďalšiu bližšie nešpecifikovanú zbraň s čepeľou.

 

Lorthiois informoval, že útočník jednu osobu postrelil a ďalšiu zranil zbraňou s čepeľou. Tretím zraneným je francúzsky herec Jean-Hugues Anglade, ktorý sa ľahšie zranil pri spúšťaní vlakového alarmu. Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda k útoku došlo o 17.45 SELČ, keď vlak Thalys prechádzal Belgickom. Hollande už o incidente údajne hovoril s belgickým premiérom Charlesom Michelom, pričom obaja predstavitelia sa dohodli na úzkej spolupráci bezpečnostných zložiek svojich krajín pri vyšetrovaní.

 

Mladá žena, ktorá sa viezla v susednom vozni, povedala pre i-Télé, že počas incidentu nič zvláštne nepočula.

"Nenazvala by som to paľbou, lebo dokonca ani v susednom vozni sme nepočuli žiadne výstrely," povedala žena, ktorá sa predstavila iba krstným menom Margaux. Dodala, že cestujúci boli "relatívne pokojní" a neprejavovali známky znepokojenia, až kým do vlaku nevstúpili policajti.

 

Na hlavných európskych železničných staniciach ako Gare du Nord v Paríži či Gare du Midi v Bruseli hliadkujú vojaci s puškami. Cestujúci však môžu nastúpiť do vysokorýchlostných vlakov bez toho, aby museli prejsť detektorom kovov a kontrolou batožiny. Výnimkou sú iba vlaky Eurostar, ktoré na svojej ceste využívajú tunel pod Lamanšským prielivom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies