FOTO + VIDEO Zrážka dvoch hviezd vyprodukovala desaťkrát väčší objem zlata než je na Zemi!

NETKY.SK • 18 Október 2017, 16:30 • 2 min
FOTO + VIDEO Zrážka dvoch hviezd vyprodukovala desaťkrát väčší objem zlata než je na Zemi!

Vedci mali možnosť sledovať nebeské divadlo, počas ktorého došlo k veľkolepej zrážke dvoch neutrónových hviezd.

slovakia

left justify in out

Nedávno došlo vo vesmíre k vzácnemu javu. Zrazili sa tu dve vzdialené neutrónové hviezdy. Tento úkaz sám o sebe by v rámci vesmíru zrejme nebol taký špeciálny, unikátna je však skutočnosť, že vedci na Zemi mali po prvý raz možnosť takúto zrážku sledovať.

 

Na gravitačno-vlnovom observatóriu s názvom LIGO, ktoré spravuje NASA, zachytili gravitačné vlny z výbuchu. Okrem nich však zaznamenali aj vlny svetelné, čo sa podarilo pri kolízii tohto typu vôbec prvýkrát. Vďaka tomu mohli skúmať detaily javu, ktoré by len na základe gravitačných vĺn neboli badateľné.

 

Keď na seba dve hviezdy narazia, dochádza k masívnej explózii, v dôsledku čoho sa vytvára veľké množstvo zlata, platiny a olova. Práve takéto extrémne tepelné a tlakové podmienky sú pravdepodobne zdrojom všetkých ťažkých kovov vo vesmíre. Vedci sa domnievajú, že táto zrážka vytvorila desaťnásobok zlata a uránu, aké máme k dispozícii na Zemi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies