AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Zemetrasenie na hranici Iraku a Iránu si vyžiadalo najmenej 341 mŕtvych a 5340 zranených

NETKY.SK • 13 November 2017, 13:00 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Zemetrasenie na hranici Iraku a Iránu si vyžiadalo najmenej 341  mŕtvych a 5340 zranených

TEHERÁN - Na vyše 350 sa zvýšil počet obetí nedeľňajšieho zemetrasenia v iracko-iránskom pohraničí. Takmer všetky obete sú z Iránu

slovakia

left justify in out

Iracký premiér Hajdar Abádí však vydal smernicu pre tímy civilnej obrany krajiny a súvisiace inštitúcie, aby reagovali na prírodnú katastrofu.

 

Teherán potvrdil 341 mŕtvych a vyše 5340 zranených. Najviac obetí je v západoiránskej provincii Kermanšáh, ktorá leží v pohorí Zagros oddeľujúcom Irán a Irak.

 

 

Bagdad hlási 11 mŕtvych a zhruba 130 zranených. Najväčšie škody sú v meste Darbandichán vzdialenom 75 kilometrov juhovýchodne od Sulajmáníje - metropoly rovnomennej provincie ležiacej v kurdskej autonómnej oblasti.

 

Americká geologická služba (USGS) stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Jeho epicentrum sa nachádzalo v odľahlom horskom regióne asi 32 kilometrov od irackého mesta Halabdža. Ide o miesto vzdialené približne 200 kilometrov severovýchodne od Bagdadu a 400 kilometrov západne od Teheránu.

 

Bezprostredne po zemetrasení bol v danej oblasti zaznamenaný dotras s magnitúdou 4,5. V pondelok namerali v iránsko-irackom pohraniční ďalší dotras s magnitúdou 4,7.

 

Iránske štátne médiá informovali o nasadení záchranárov do provincie Kermánšáh, ich prácu ale komplikujú výpadky elektriny.

Podľa kurdských médií zemetrasenie značne poškodilo kurdské mestá v Iraku vrátane metropoly Kurdistanu Arbíl. V pohraničných mestách Halabdža a Sulajmán vyhlásili stav núdze.

 

Chvenie bolo podľa niektorých médií možné cítiť aj v Kuvajte a na niektorých miestach Turecka, ktoré ponúklo Iraku pomoc.

 

Irán je často dejiskom zemetrasení rôznej sily, pretože sa rozkladá na mnohých hlavných zlomových líniách. Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 v roku 2003 zrovnalo v provincii Kermán so zemou historické mesto Bam a usmrtilo tam 26-tisíc ľudí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies