FOTO + VIDEO Vedci vyvinuli umelé žiabre: Budeme môcť dýchať pod vodou?

NETKY.SK • 21 August 2018, 11:12 • 2 min
FOTO + VIDEO Vedci vyvinuli umelé žiabre: Budeme môcť dýchať pod vodou?

Britský študent sa inšpiroval prírodou a navrhol pomôcku, vďaka ktorej by sme čoskoro mohli dýchať aj pod vodou. A to bez vzduchovej fľaše.

slovakia

left justify in out

Príroda bola pre človeka vždy veľkou inšpiráciou. Či už išlo o umenie alebo o vedu, odpovede na otázky sme hľadali práve tu. Vedel to už Leonardo da Vinci, ktorý sa pokúšal vytvoriť „umelé krídla“ pre človeka. Napokon až bratia Wrightovci na prelome 19. a 20. zostrojili prvé lietadlo, pri tvorbe ktorého sa inšpirovali letom holuba.

 

V podobných snahách pokračujú ľudia dodnes v rámci vedeckej disciplíny nazývanej biomimetika. Inšpiroval sa ňou aj britský študent Jun Kamei, ktorý vytvoril prototyp umelých žiabrov.

 

Pomôcka je vytvorená z hydrofóbneho materiálu, vďaka čomu okolo seba pri ponore do vody vytvorí akúsi vzduchovú bublinu a následne je schopné z vody filtrovať kyslík a späť prepúšťať oxid uhličitý. Ako vzor Kameiovi slúžil vodný hmyz.

 

Túto technológiu bude možné vytvárať aj pomocou 3D tlačiarne, čo bude mimoriadne výhodné v prípade, ak bude potrebná masová produkcia.

 

Kamei toto zariadenie vyvíjal v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou v oblasti klimatických zmien. Do roku 2100 by totiž podľa predpokladov mali byť zaplavené pobrežia, čo by zasiahlo viac ako 2 miliardy ľudí. A práve tu by mohli umelé žiabre nájsť svoje využitie.

 

img

Takto by mohli vyzerať umelé žiabre

Zdroj: Profimedia

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies