FOTO+VIDEO V Trnave dvihli takmer tisíc ton! Svetový šampionát v silovom trojboji priniesol obdivuhodné výkony a svetové rekordy slovenských pretekárov

NETKY.SK • 24 Október 2018, 16:11 • 2 min
FOTO+VIDEO V Trnave dvihli takmer tisíc ton! Svetový šampionát v silovom trojboji priniesol obdivuhodné výkony a svetové rekordy slovenských pretekárov

TRNAVA – Organizácia majstrovstiev sveta na slovenskej pôde nie je každodennou záležitosťou. V mestskej športovej hale v Trnave sa uplynulý týždeň konali majstrovstvá sveta v silovom trojboji. Počas sedemdňového maratónu organizátori zaznamenali mimoriadne kvalitné výkony, tie najhodnotnejšie s puncom svetového rekordu dosiahli aj slovenskí pretekári.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Úspešní Slováci v akcii

Slovenský pretekár Tomáš Ryšavý sa stal absolútnym víťazom piatkového programu. V piaty deň podujatia sa súťažilo výlučne len v disciplíne mŕtvy ťah. Dvadsaťsedemročný Komárňančan spadajúci do váhovej kategórie 82,5 kg vytvoril svetový rekord, s výkonom 300 kg. Pri prepočte na telesnú hmotnosť nezískal nikto z ostatných pretekárov väčší počet bodov, čo vynieslo Ryšavému titul absolútneho víťaza. "Ten pocit, to sa nedá opísať, svetový rekord zostáva na Slovensku," reagoval dojatý držiteľ nového svetového rekordu vo svojej váhovej kategórii.

 

Pozoruhodné čísla v drepe dosiahol Radovan Ondričko, ktorý s celkovým výkonom 880 kg obsadil medzi trojbojármi 2. miesto. Dvadsaťosemročný Prešovčan s hmotnosťou 123,3 kg zahviezdil najmä v drepe, kde s výkonom 370 kg prekonal vo svojej vekovej a váhovej kategórii svetový rekord.

 

Medzi ženami triumfovala Trnavčanka Terézia Haladová (45) z tímu Sport Club Pohoda, ktorá s výkonom 115 kg prekonala svetový rekord vo svojej váhovej kategórii.

 

imgTomáš Ryšavý

 

Skvelým výkonom sa predviedol Slovák Ján Velgos. Spojenú skupinu dorastencov a juniorov vyhral tento stále len 17-ročný borec s výkonom 330 kg, čo je zároveň nový svetový rekord.

 

Silový trojboj vie byť aj silnou životnou motiváciou

Drvivá väčšina pretekárov prišla na Slovensko zabojovať o čo najlepšie výkony a medaily. Výnimkou bol Slovák Peter Ondrejka (53) zo Sport Clubu Pohoda, ktorý ešte prednedávnom zápasil  so zdravotnými problémami. Jeho najväčšou motiváciou je zdravie a samotný pohyb. "Som pyšný sám na seba, že som sa vôbec po tých problémoch dostal na toto pódium. Sám mám 53-rokov a rád by som odkázal všetkým, cvičte, hýbte sa a bude vám fantasticky," odkázal Ondrejka, ktorého ďalšou výzvou podľa jeho vyjadrenia bude kandidatúra na primátora mesta Trnava.

 

Pre kompletné výsledky kliknite TU: Výsledky MS 2018 v silovom trojboji

 

Podujatie vyvrcholilo súťažou v tlaku na lavičke v superdresoch

Disciplína tlak na lavičke v superdresoch ukončila sedemdňový maratón svetového šampionátu v Mestskej športovej hale v Trnave, ktorý sa stretol u účastníkov s pozitívnymi ohlasmi. "Pretekári nadvíhali neskutočné množstvo kilogramov, ktoré sa blížili k tisícke ton. Máme veľkú radosť, že zástupcovia a pretekári viacerých krajín sa vyjadrili, že šampionát organizovaný na Slovensku, môže byť braný ako vzorový aj pre nasledujúce šampionáty federácie WUAP, " uviedol prezident Svetovej federácie silového trojboja (WUAP) a hlavný organizátor MS v Trnave Rudolf Siska.

 

"Účastníci prejavili uznanie a vďaku za pripravené podmienky. Osobne som veľmi spokojný, chcem sa poďakovať celému môjmu organizačnému tímu, pretože odviedol skvelú prácu. Spokojnosť pretekárov so šampionátom je uznaním aj pre ľudí, ktorí priložili ruku k dielu," doplnil Siska na záver vydareného šampionátu.

 

 

Šampionát smeruje do Ameriky a potom do Maďarska

V rámci šampionátu sa v Trnave ešte vo štvrtok uskutočnilo zasadnutie vedenia svetovej federácie silového trojboja, na ktorom odsúhlasili dejiská majstrovstiev Európy a sveta pre ďalšie obdobie. Kontinentálny šampionát určili v roku 2020 podmienečne pre Ukrajinu s dodatkom, že organizáciu definitívne priklepnú krajine po inšpekčnej ceste prezidenta svetovej federácie Rudolfa Sisku na jedno z vrcholných podujatí v krajine. Ako je už dlhšie známe, budúcoročné ME budú v nemeckom Frauenaue a MS v americkom Chicagu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies