FOTO + VIDEO V Trieri odhalili monumentálnu Marxovu sochu. Juncker to chváli, Klaus ostro kritizuje

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 14:43 • 2 min
FOTO + VIDEO V Trieri odhalili monumentálnu Marxovu sochu. Juncker to chváli, Klaus ostro kritizuje

Trier 5. mája (TASR) - Bronzovú sochu Karla Marxa v nadživotnej veľkosti odhalili v sobotu pri príležitosti 200. výročia narodenia tohto nemeckého filozofa a teoretika komunizmu v jeho rodisku, meste Trier v spolkovej krajine Porýnie-Falcko.

slovakia

left justify in out

Monument s výškou 440 cm a hmotnosťou 2,3 tony stál už niekoľko týždňov zabalený v ochrannej fólii na jednom z miestnych námestí. Až do sobotňajšieho odhalenia bol s ohľadom na kontroverzné ohlasy občanov strážený.

 

Dielo čínskeho sochára Wu Wej-šana je darom Čínskej ľudovej republiky Marxovmu rodisku. Sochár, ktorý nechýbal na odhalení pamätníka, stvárnil filozofa s odhodlaným pohľadom s vpred vysunutou ľavou nohou, pričom jednou rukou si Marx drží kabát a v druhej má knihu.

 

Objekt, ktorý s podstavcom meria 550 cm, ani v samotnom Trieri neprijímajú jednoznačne a zrejme ešte vyvolá verejné diskusie.

 

 

img

Foto: SITA

 

 

Niektorí z miestnych občanov tvrdia, že ide o najväčšieho rodáka mesta a že Trier takúto sochu potreboval. Iní považujú dielo za priveľké a ďalší v tejto súvislosti pripomínajú zločiny komunizmu.

 

Alternatíva pre Nemecko (AfD) usporiadala proti vztýčeniu sochy deň predtým protestnú akciu, na ktorej vystúpil s prejavom bývalý český prezident Václav Klaus, píše server novinky.cz. Postavenie obrieho pamätníka Marxovi podľa neho mnoho ľudí považuje "za výsmech dejinám, za výsmech obetiam režimov, ktoré vznikli na báze Marxovho učenia, za výsmech dnešku".

 

Svoju účasť na protestnej akcii AfD zdôvodnil Klaus snahou varovať "pred bagatelizovaním vplyvu, ktorý Marx po celých uplynulých 200 rokov vo svete mal a stále ešte má". Aj v súčasnosti podľa neho totiž vznikajú na základe Marxovho učenia "nové, pre slobodu človeka nesmierne nebezpečné ideológie".

 

V prejave Klaus kritizival "Marxových verných stúpencov", ktorí sú podľa neho presvedčení, že filozof "odovzdal svetu skvelé myšlienky, ale tie neboli pochopené, interpretované a realizované".

 

Podľa českého exprezidenta Marx dobre vedel, že uskutočnenie komunistického ideálu vyžaduje diktatúru proletariátu. Marx tak podľa neho výrazne prispel k vzniku diktatúr 20. storočia "s desiatkami, ba možno stovkami miliónov obetí".

 

 

 

 

 

 

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval v piatok pred tým, aby sa zodpovednosť za zločiny komunizmu pripisovala Karlovi Marxovi. Stalo sa tak pri slávnostnom otvorení seriálu podujatí pri príležitosti spomínaného okrúhleho výročia.

 

Niekdajší luxemburský premiér vo vystúpení v miestnej Konštantínovej bazilike uviedol, že dostal z krajín strednej a východnej Európy, ale aj Nemecka a zámoria neskutočne mnoho protestných listov voči faktu, že prijal pozvanie, aby pri tejto príležitosti vystúpil v Marxovom rodisku.

 

Rečník zdôraznil, že filozof nemôže za to, že jeho neskorší nasledovníci zneužili hodnoty, ktoré formuloval, a slová, ktoré použil na ich popísanie, ako zbraň proti iným.

 

Juncker podľa vlastných slov výhrady vyjadrované sčasti mimoriadne agresívne chápe, avšak domnieva sa, že tak mesto Trier, ako aj Porýnie-Falcko majú právo pripomenúť si osobnosť Karla Marxa.

 

 

img

Juncker počas príhovoru. Foto: SITA

 

 

Ešte pred odhalením sochy v sobotu slávnostne otvorili v trierskom Dome Karla Marxa novú trvalú expozíciu múzea, a to za účasti populárneho herca Maria Adorfa a v súčasnosti zrejme najpopulárnejšieho nemeckého moderátora Günthera Jaucha.

 

V sobotu sa v miestnom divadle konala aj spomienková akcia, ktorú pripravilo spolkové predsedníctvo nemeckej sociálnej demokracie a v skorých večerných hodinách vystúpi s prednáškou na miestnej univerzite popredný predstaviteľ strany Ľavica Gregor Gysi.

 

Karl Marx sa v Trieri narodil 5. mája 1818 a strávil v meste prvých 17 rokov svojho života.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona