FOTO + VIDEO V Tatrách sa horolezcom podarilo natočiť legendárny Brockenský prízrak!

NETKY.SK • 21 August 2017, 12:15 • 2 min
FOTO + VIDEO V Tatrách sa horolezcom podarilo natočiť legendárny Brockenský prízrak!

Tatranskí horolezci kamerou zachytili poverami opradený úkaz nazývaný Brockenský prízrak alebo Brockenské strašidlo.

slovakia

left justify in out

Brockenské strašidlo je gloriola, ktorá sa objavuje v hmle. Vzniká za špecifických podmienok v horách, preto sa s týmto  úkazom stretávajú predovšetkým horolezci. Keď sa slnko nachádza nízko nad obzorom, svetlo sa láme na kvapkách vody v hmle a vytvára tak 360 stupňovú dúhu. Pozorovateľ v opare vidí svoj tieň a okolo neho kruh vo farbách svetelného spektra. Jav teda pôsobí ako nejaký nadpozemský prízrak.

 

Medzi milovníkmi turistiky koluje povera, že ten ,kto „strašidlo“ zbadá prvýkrát je v horách vítaný. Druhé stretnutie s ním už upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré na horolezca môže na vysokých sklách číhať. Ak sa mu však podarí gloriolu zbadať aj tretíkrát, príroda mu dáva najavo, že ho miluje.

 

Pokiaľ ste sa na svojich potulkách s Brockenským strašidlom stretli už trikrát, ste skúseným horalom a žiadne vrchy si už váš život nevezmú.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona