FOTO + VIDEO V New Yorku pozorovali nevšedný západ slnka medzi mrakodrapmi

NETKY.SK • 4 Jún 2018, 18:04 • 2 min
FOTO + VIDEO V New Yorku pozorovali nevšedný západ slnka medzi mrakodrapmi

NEW YORK - Každoročne majú Newyorčania možnosť pozorovať unikátny západ slnka priamo v uliciach mesta. Vzácny jav, ktorému sa hovorí Manhattanhenge, možno uvidieť výhradne na Manhattane a opakuje sa len niekoľkokrát do roka. Kto si to nechal ujsť, bude mať možnosť ešte v júli, píše The New York Times.

slovakia

left justify in out

Presné dátumy javu závisia každý rok od slnovratu. Vždy sa však jedná o koniec mája a potom zhruba o polovicu júla. Názov Manhattanhenge je potom spojením mena newyorskej štvrti a anglického kamenného kruhu Stonehenge, o ktorom sa hovorí, že mal v dávnych dobách tiež spojitosť so slnkom. 

 

 

Počas letného slnovratu je totiž prehistorická pamiatka za východu slnka perfektne orámovaná paprskami.Už dva roky po sebe si ale ľudia nemohli Manhattanhenge vychutnať vo svojej paráde. Vlani bolo v máji aj júli zamračené. Úplne jasná obloha nebola ani tento rok.

 

 

#NEWYORK #MANHATTANHENGE 🌅🌄🌇🌆 #MAY2018

Príspevok, ktorý zdieľa carmen alvarez (@doalcar),

 

K úkazu dochádza vďaka tomu, ako je Manhattan postavený. Avenue leží smerom na sever a juh, zatiaľ čo ulice na západ a východ. Nie je to však celkom presná geografická poloha. Ak by bola, Manhattanhenge by bolo možné vidieť okolo jarnej a jesennej rovnodennosti. Keďže sa ale mestské ulice od presného rozloženia svetových strán odchyľujú zhruba o 30 stupňov, sú dáta posunuté. Jav si vždy zdokumentuje mnoho ľudí.

 

 

Savages overtaking an overpass to get a #manhattanhenge shot ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #grandcentral#newyork_ig #pictures_of_newyork#meistershots #thebestdestinations #shotzdelight#accidentallywesanderson #igersone #streetexploration  #urbanandstreet  #peopleinsquare#streetmagazine #neverstopexploring #shoot2kill #urbex  #heatercentral #nycprimeshot #unlimitednewyork #mobilemag #earthofficial  #igmasters #mightykillers  #thevisualscollective #gramslayers #canon_photography #killyourcity #passionpassport #yourshotphotographer  #life_is_street

Príspevok, ktorý zdieľa John Wells (@johnvoyage),

 

Najpopulárnejším miestom, kde možno jav pozorovať, je podľa The New York Times 42. ulica, obľúbené sú ale aj 57., 34., 23. alebo 14. Drobným problémom je, že ľudia musia stáť priamo uprostred ulice, aby mohli Manhattanhenge uvidieť v plnom rozsahu, dôležité je preto dbať na bezpečnosť.

 

Server tiež upozorňuje, že podobné slnečné javy možno pozorovať aj v ďalších severoamerických mestách, napríklad v Chicagu či Bostone, kanadskom Toronte či Montreale. Manhattanhenge možno uvidieť aj pri východe slnka, čo zvyčajne neláka toľko ľudí ako západ. Jav sa vyskytuje v období zimného slnovratu okolo 5. decembra a 8. januára.

 

 

#manhattanhenge #nyc #newyork #newyorkcity #sunset

Príspevok, ktorý zdieľa Shinji Kotoya (@kotoya_ny),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies