FOTO + VIDEO V Arktíde sa objavilo vriace jazero: Podľa odborníkov to nesignalizuje nič dobré

NETKY.SK • 27 September 2018, 11:49 • 2 min
FOTO + VIDEO V Arktíde sa objavilo vriace jazero: Podľa odborníkov to nesignalizuje nič dobré

Novoobjavené jazero je veľmi zlým signálom pre celé ľudstvo.

slovakia

left justify in out

Téma globálneho otepľovania momentálne veľmi rezonuje. Zdá sa však, že čo človek spustil svojou činnosťou dokoná sama príroda. Naznačuje to aj najnovší objav profesorky z Aljašskej univerzity Katey Walter Anthony. Tá v rámci svojho výskumu zameraného na jazerá arktickej tundry narazila na niečo veľmi zvláštne.

 

Profesorka natrafila na „vriace“ jazero s akým sa doposiaľ nikde na svete nikto nestretol. Ide o unikát svojho druhu. Avšak poriadne nebezpečný. Na povrch sa z hlbín dostávajú veľké metánové bubliny, pričom denne sa takto uvoľnia do atmosféry dve tony nebezpečného plynu.

Odborníčka vysvetľuje, že permafrost v súčasnosti tvorí približne 24 percent povrchu severnej pologule. Prudké stúpanie teploty má však za následok jeho postupné topenie. Tieto staré vrstvy ľadu ukrývajú veľké množstvá metánu a uhlíka, voda z permafrostu dokonca obsahuje kyselinu sírovú. Všetky tieto nebezpečné látky sa topením ľadu dostávajú von, pričom majú reálny potenciál spôsobiť globálnu katastrofu. Presné následky tohto procesu však zatiaľ nedokážu odhadnúť ani vedci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies