AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Útok dodávkou v Kanade zabil 10 a zranil 15 ľudí: Polícia zverejnila meno vodiča

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 06:18 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Útok dodávkou v Kanade zabil 10 a zranil 15 ľudí: Polícia zverejnila meno vodiča

TORONTO - Na desať mŕtvych a 15 zranených stúpol počet obetí incidentu, ku ktorému došlo v pondelok okolo 19.30 h SELČ v centre kanadského mesta Toronto, kde do skupiny chodcov narazil muž s bielou dodávkou.

slovakia

left justify in out

Uviedol to šéf torontskej polície Mark Saunders. Zároveň zverejnil meno domnelého páchateľa, ktorého polícia zadržala krátko po incidente.

 

Vodič dodávky bol podľa jeho slov identifikovaný ako 25-ročný Alek Minassian z torontského predmestia Richmond Hill a polícia o ňom doposiaľ nemala záznam. Saunders na tlačovej konferencií tiež uviedol, že incident bol zrejme zámerný, jeho motív však doposiaľ známy nie je.

 

Alek Minassian podľa dostupných informácií navštevoval univerzitu Seneca na severnom predmestí Toronta North York. Extrémistické sklony mladíka dokumentujú aj jeho profily na sociálnych sieťach, kde glorifikoval 22-ročného Eliotta Rodgera, ktorý v roku 2014 útočil v Kalifornii, pričom zabil šesť ľudí, 14 zranil a následne spáchal samovraždu. Minassian ho tu nazýval „najvyšším gentlemanom“.

 

Pred tým, ako ho zatkli, kričal na policajta, aby ho strelil do hlavy. Obaja pritom na seba mierili zbraňami. Policajt sa však zachoval duchaprítomne a strieľať odmietol. Po chvíli sa mu vraha podarilo spacifikovať.

 

 

Kanadský minister verejnej bezpečnosti Ralph Goodale medzičasom na Twitteri poďakoval záchranným zložkám za odvedenú prácu a incident označil za "odporný útok". O "zámernom" zrážaní chodcov hovorili aj svedkovia.

 

K nárazu bielej dodávky do chodcov došlo na rušnej križovatke torontských ulíc Yongeova a Finchova okolo 19.30 h SELČ. Páchateľ z miesta činu ušiel aj s vozidlom, patriacim požičovni Ryder. Polícia ho o niekoľko blokov ďalej zadržala. Zástupca šéfa torontskej polície Peter Yuen následne vyzval všetkých svedkov, aby sa obrátili na políciu a avizoval, že dôjde "k dlhému vyšetrovaniu".

 

K udalosti došlo v čase, keď v Toronte prebiehalo stretnutie šéfov diplomacií skupiny G7.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies