FOTO+VIDEO Úspechy slovenského futbalu natrvalo zvečnené v Sieni slávy

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 16:25 • 2 min
FOTO+VIDEO Úspechy slovenského futbalu natrvalo zvečnené v Sieni slávy

BRATISLAVA - Plejáda slovenských futbalových osobností si v stredu 22. marca mohla vychutnať slávnostný okamih, keď oficiálne svetlo sveta uzrela Sieň slávy slovenského futbalu (SSSF). V priestoroch Slovenského futbalového zväzu (SFZ) v Bratislave na Trnavskej ceste sa panteón futbalových hrdinov nachádza v podobe dvojpodlažnej expozície plnej vzácnych artefaktov a fotografií.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na prízemí SSSF sú na jednej veľkej stene fotky všetkých reprezentantov, ktorí od roku 1994 obliekli najcennejší dres. Sú zoradení chronologicky, fotky 234 hráčov so striebornými mennými štítkami dopĺňajú všetci reprezentační tréneri so zlatými menovkami.

 

Oproti na druhej strane sú reprezentačné dresy od prvej "slovenskej" kvalifikácie na EURO 1996, spolu s dresmi súperov, popretkávané s ďalšími spomienkovými predmetmi, ktoré sú aj v expozícii v priestore. Na druhom poschodí je veľká stena s členmi SSSF a v troch tematických vitrínach potom vzácne spomienkové predmety ako kopačky, lopty, dresy a ďalšie artefakty slávnych postáv.

 

Pred rokom do SSSF, ktorá ešte nemala vlastný priestor, uviedli symbolicky 11 legiend, ktorými sú Ján Popluhár, Jozef Adamec, Viliam Schrojf, Adolf Scherer, Anton Ondruš, Karol Dobiaš, Jozef Čapkovič, Karol Jokl, Jozef Vengloš, Leopold Šťastný a Karol Galba. V utorok na vyhlásení Futbalista roka 2016 do SSSF uviedli ďalšie kvinteto - Štefan Čambal, Michal Vičan, Jozef Kšiňan, Titus Buberník a Ján Pivarník.

 

Od apríla bude SSSF sprístupnená verejnosti. Veľkou nevýhodou pre návštevníkov môže byť minimálna možnosť parkovania.Tajomník SSSF Peter Zeman dokonca naznačil, že nie je vylúčené ani trvalé premiestnenie expozície do priestorov nového národného štadióna. "Ešte nič nie je na papieri, ale každopádne by to uľahčilo prístup širokej verejnosti. Uvažujeme aj nad myšlienkou využiť priestory SSSF na rôzne príležitostné expozície, napríklad s tematikou klubovej histórie," prezradil pre netky.sk Peter Zeman, ktorý je vlastníkom väčšiny vystavovaných artefaktov a doposiaľ ich uchovával v súkromnej zbierke. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies