FOTO+VIDEO Ťahákom atletického mítingu P-T-S budú olympijskí víťazi a slovenskí elitní atléti

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 14:00 • 2 min
FOTO+VIDEO Ťahákom atletického mítingu P-T-S budú olympijskí víťazi a slovenskí elitní atléti

ŠAMORÍN– Atletický míting Pravda - Televízia - Slovnaft (P - T - S) otvorí v sobotu 17. júna už svoju 52. kapitolu. Multišportový areál v Šamoríne privíta špičkových atlétov, medzi ktorými figuruje až sedem olympijských medailistov a viacero držiteľov cenných kovov zo svetových a európskych šampionátov. Najväčšími hviezdami budú dvaja olympijskí víťazi - poľská kladivárka Anita Wlodarczyková a slovenský chodec Matej Tóth.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slávnostný ceremoniál v úvode mítingu

Pozvanie prijali aj významní hostia, prezident Európskej atletiky (EA) Svein Arne Hansen a legendárny ukrajinský žrdkár Sergej Bubka, momentálne viceprezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Podujatie začne slávnostným aktom odovzdania bronzovej medaily pre Luciu Hrivnák Klocovú z ME 2010 v Barcelone, ktorú získala dodatočne po diskvalifikácii Rusky Marie Savinovovej. Celkovo sa predstaví až 130 atlétov z 33 krajín, Ruska Daria Klišinová bude štartovať pod neutrálnou vlajkou. 

 

"Prípravy vrcholia, máme za sebou veľké množstvo práce. Čakáme vzácnych športovcov z celého sveta, máme potvrdených 33 krajín, plus Dariu Klišinovú štartujúcu pod neutrálnou vlajkou. V hlavných disciplínach je prihlásených viac ako 130 športovcov. Tešíme sa na to, že na Slovensku budeme mať IAAF Hammer Throw Challenge. V každej disciplíne však budeme mať výborných športovcov," uviedol na tlačovej konferencii prezident organizačného výboru mítingu P – T – S a Slovenského atletického zväzu Peter Korčok povedal prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok.


Míting odštartujú kladivári, po prvý raz ako súčasť prestížneho seriálu IAAF Hammer Throw Challenge aj s dvojicou elitných poľských reprezentantov Anitou Wlodarczykovou a Pawlom Fajdekom, či Slovákmi Martinou Hrašnovou, Liborom Charfreitagom a Marcelom Lomnickým.

 

Slovenskí atléti s veľkými očakávaniami
Spomedzi Slovákov sa Ján Volko bude o 15.30 h snažiť atakovať slovenské maximum 20,66 s na 200 m, na 800 m dvojica Jozef Repčík, Matúš Talán bude od 16.38 h súperiť aj s majstrom sveta z roku 2013 Mohammedom Amonom či strieborným olympijským medailistom z Londýna 2012 Nijelom Amosom. O limit na svetový šampionát bude bežať Iveta Putalová na 400 m, mala malé privilégium - vyberala si dráhu aj súperky. Jednou s najatraktívnejších disciplín bude vďaka Matejovi Tóthovi o 16.20 h aj chôdza na 3000 m . "Sme radi, že sa nám podarilo vložiť do programu chôdzu. Bude to jediná súťaž Mateja Tótha pred MS, na ktorých bude obhajovať zlato," doplnil ďalej Korčok.

 

Na prémie až 100-tisíc eur, odmena za svetový rekord je10-tisíc eur

"Celkový rozpočet podujatia sa pohybuje približne na úrovni 270 až 290-tisíc eur,. Na prémie pre športovcov sme vyčlenili 100-tisíc eur. Značnú časť finančných prostriedkov zabezpečujeme z vlastných zdrojov. Štát zatiaľ neparticipuje, sponzori sa hľadajú z roka na rok čoraz ťažšie,"  s povzdychom skonštatoval viceprezident organizačného výboru mítingu a SAZ Ladislav Asványi.

 

Predseda predstavenstva športového komplexu x-bionic sphere  a niekdajší reprezentant SR v rýchlostnej kanoistike Juraj Bača prisľúbil odmenu 10-tisíc eur v prípade stanovenia nového svetového rekordu. "Sme pripravení úplne na všetko, nezaskočí nás ani počasie. Tak ako minulý rok, aj tentoraz som si pre šťastie hodil mincu. Program začne už ráno detskou ´péteeskou´ a boli by sme radi, keby sme prekonali divácku návštevu z vlaňajška, " uviedol na záver Juraj Bača. 

 

Program P-T-S  

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona