FOTO+VIDEO Slováci majú veľký problém, sú obézni! Matej Tóth to chce zmeniť a ukázal, že cvičiť sa dá úplne všade

NETKY.SK • 21 Jún 2018, 20:11 • 2 min
FOTO+VIDEO Slováci majú veľký problém, sú obézni! Matej Tóth to chce zmeniť a ukázal, že cvičiť sa dá úplne všade

BRATISLAVA - Olympijský víťaz Matej Tóth sa rozhodol vyburcovať Slovákov k pohybu. Rozbehnutím projektu „Vybehaj to s Matejom“ chce bojovať proti nezdravému spôsobu života, ktorého sprievodným javom je aj čoraz vyšší výskyt obezity mladých ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vieme, že sú problémy s obezitou, so sedavými zamestnaniami a to je preto, že chýba pohyb. Snažím sa využiť svoj úspech a popularitu na to, aby sme priniesli aj niečo vznešenejšie na Slovensko," povedal Tóth. Ako uviedol na štvrtkovom brífingu v Bratislave, kde celý projekt predstavil, práve cez kampaň „Vybehaj to s Matejom“ môže pomôcť celej generácii ľudí, aby sa cítili lepšie a zdravšie.

 

Každý šiesty dospelý Slovák je obézny

Podľa aktuálnych štatistických údajov je každý šiesty dospelý Slovák obézny (!). Za posledné roky sa takmer zdvojnásobil aj počet detí a tínedžerov s rovnakým problémom. Už dnes patríme v Európe medzi najtučnejšie krajiny a môže za to najmä zlé stravovanie a málo pohybu. 

"Najmä mladí ľudia sú fyzicky pasívni a deti konzumujú veľa cukru. Neteší ma to, sám svoje deti vediem k športu a zdravej strave," prezradil Tóth. 

 

img

 

Beh pri vhodnej úprave stravy môže podľa primára kliniky telovýchovného lekárstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave Pavla Maloviča prispieť aj ku zníženiu telesnej hmotnosti. "Behanie zrýchľuje metabolizmus a posilňuje kardiovaskulárny systém. Časom človek schudne, spevní telo a okrem fyzickej stránky posilní aj psychiku," vysvetlil  MUDr. Pavel Malovič. Skúsený športový lekár ľudom so sedavým zamestnaním odporúča začať trénovať pomaly a nesnažiť sa zabehnúť polmaratón za prvý týždeň.

 

Matej Tóth bude cez sociálne siete koučovať

Prostredníctvom Messenger Trénera, umelej inteligencie, bude atlét komunikovať s ľuďmi, aby sa hýbali aj v čase, keď sa im nechce alebo sa im nedarí. "Na určitý čas sa mením na takého poradcu, trénera. V online priestore sa budem snažiť ľudom radiť, kedy športovať a ako športovať," spresnil Tóth. Taktiež doplnil, že na začiatok pritom nikto nemusí potiť krv, veď zabehnúť aj jeden kilometer je viac ako nula.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies