FOTO+VIDEO Prúdy pokrstili svoju prvú výberovku! Album nahrali za 72 hodín a chystajú návrat na pódiá

NETKY.SK • 11 December 2017, 16:45 • 2 min
FOTO+VIDEO Prúdy pokrstili svoju prvú výberovku! Album nahrali za 72 hodín a chystajú návrat na pódiá

BRATISLAVA - Jedna z najvplyvnejších a najzásadnejších slovenských skupín vydáva po polstoročí svoj vôbec prvý výberový album Pavol Hammel a Prúdy The Best Of. Prúdy sa zapísali do histórie slovenskej hudby nezmazateľným písmom a k dvanástim najznámejším skladbám pridali dokonca aj jednu novinku. Stredná generácia akiste ocení moderný stereo zvuk nahrávok, mladí možno neprehliadnu autentickú atmosféru skladieb, ktoré nevznikali na moderných počítačoch, ale sú dielom rýdzej kreativity.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Skladby nanovo nahrali v priebehu troch dní

"Chceli sme nahrávkam dať špičkový zvukový vnem v dokonalom technickom prevedení, čo samozrejme pesničkám zo 60-tych a 70-tych rokov chýba. Nahrávali sme v Čechách v štúdiu Sono Records pri Prahe. Oslavujeme 50 rokov od platne "Zvoňte zvonky". Vtedy sa nenahrávalo naraz v štúdiu. Pesničky vznikali priebežne v rokoch 1967-68 v nahrávacom štúdiu v budove Československého rozhlasu v Bratislave. Pri zostavovaní výberovky bolo najťažšie skĺbiť najznámejšie skladby s tými, ktoré my považujeme za najlepšie. O to to bolo horšie, lebo ich mohlo byť iba dvanásť. Už z 30-tich by sa lepšie vyberalo," vysvetlil zakladateľ legendárnej bratislavskej skupiny Pavol Hammel.

 

Mladým stačí počúvať

"Muzika sa posunula inde, ale takým zrýchleným a plytším spôsobom. Paradoxne to prináša so sebou jednu zásadnú vec, že medzi mladými je stále viac ľudí, ktorí radi chodia tzv. Back to the Roots (návrat ku koreňom, pozn.). Hrabú sa v tom, zisťujú ako to všetko vlastne bolo, a keď prídu na Prúdy a vrátia sa späť k 68-mu a ku "Zvoňte zvonky", tak tam im niet čo povedať iba ´počúvajte, tam to všetko je zakľúčované´," uviedol dlhoročný spoluhráč Pavla Hammela a multinštrumentalista Laco Lučenič.

 

 

Spomínalo sa aj na Mariána Vargu, krstilo sa archívnym šampanským

Ešte pred samotným aktom krstu v bratislavskom podniku Café Studio Club si hudobníci s pozvanými hosťami uctili pamiatku nedávno zosnulého Mariána Vargu. Následne Prúdy odohrali tri skladby, vrátane Vargových Zvonkov a začalo sa krstiť. "Som nesmierne rada, že som mala tú možnosť stretnúť sa na začiatku mojej kariéry s takýmito úžasnými a talentovanými ľuďmi. Palimu Hammelovi želám, aby si zachoval tú muzikálnosť, hudobnú genialitu a humor, ktorý milujem," zaželala krstná mama Kamila Magálová. 

 

Autori Medulienky si spoluprácu zopakovali

Na albume nájdu fanúšikovia aj jednu novú pieseň s názvom "Víno, spev a ženy". Hudbu zložila autorská dvojica Hammel - Griglák, text napísal Boris  Filan. "Pred koncertom v Banskej Bystrici som Palimu zahral v šatni moju novú skladbu a mal som pocit, že by ho to mohlo osloviť. Pali mal rozrobenú pesničku na Borisov text a moje časti pesničky sa po úprave perfekte hodili na slohy. Tak asi po 40-tich rokoch vznikla naša spoločná pesnička, čo som nesmierne rád," vysvetlil vznik pesničky Fero Griglák.

 

 

Prúdy 2017:

Pavol Hammel - spev, vokály, gitara, ústna harmonika

Fedor Frešo - basgitara a vokály

Fero Griglák – gitary a vokály

Peter Preložník - syntezátory a klavír

Igor Teo Skovay - bicie a perkusie

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona