AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Potvrdených mŕtvych po páde mosta v Janove je 42: Z trosiek vytiahli aj živých

NETKY.SK • 15 August 2018, 14:27 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO + VIDEO Potvrdených mŕtvych po páde mosta v Janove je 42: Z trosiek vytiahli aj živých

JANOV - Celkový počet obetí na životoch po zrútení časti železobetónového diaľničného mosta nad údolím rieky Polcevera v Janove sa medzitým zvýšil na minimálne 42 vrátane troch neplnoletých osôb.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyjadrenia janovského prokurátora Francesca Cozziho pre štátny rozhlas a televíziu (RAI). Záchranári však stále pokračujú v prehľadávaní trosiek mosta, ktoré dopadli spolu s vozidlami do riečneho koryta, priľahlého priemyselného areálu a na železničné koľaje.

 

Taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý v utorok prerušil svoju dovolenku, aby navštívil miesto nešťastia, napísal na Facebooku, že to bol jeho "najdlhší a najťažší deň" od nástupu do funkcie začiatkom júna. Prisľúbil zároveň vypracovanie "mimoriadneho monitorovacieho plánu" s cieľom preveriť stav starnúcej cestnej siete v Taliansku, keďže krajina "si nemôže dovoliť ďalšie tragédie, ako je táto".

 

Minister dopravy Danino Toninelli pripísal zodpovednosť za utorňajšiu udalosť súkromnej diaľničnej spoločnosti Autostrade per l'Italia, pričom vyzval na okamžité odstúpenie jej vedenia. Vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini zase povedal, že dodržiavanie prísnych pravidiel rozpočtovej disciplíny v rámci EÚ bráni Taliansku investovať do svojej infraštruktúry.

 

Z výšky 45 metrov spadlo okolo 30 až 35 osobných áut a niekoľko nákladných vozidiel, ktoré sa nachádzali na nadjazde známom medzi Janovčanmi ako Brooklynský most práve vtedy, keď sa jeho časť zrútila do koryta rieky, na železničné koľaje a niekoľko veľkoskladov.

Morandiho most je kľúčovým premostením na diaľnici medzi Milánom a Janovom a na diaľnici spájajúcej Janov s francúzskou hranicou. A obvykle na ňom vládla hustá premávka.

 

Katastrofa zamerala pozornosť verejnosti na starnúcu taliansku infraštruktúru, predovšetkým na jej betónové mosty a viadukty postavené počas povojnového rozmachu v 50. a 60. rokoch 20. storočia.

 

Stále nie je známe, čo zapríčinilo zrútenie Morandiho mosta a prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovanie, ale nespresnila, proti komu. Minister dopravy Danilo Toninelli vyhlásil, že zrútenie je "neprípustné" a že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, "ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť".

 

Svedkovia hlásili, že počuli rachot, keď časť 45 metrov vysokého mosta v hustom lejaku padala, práve v čase hustej poludňajšej premávky. Väčšina Talianov opúšťala mestá a smerovala na pláže a do hôr, keďže v stredu je v krajine veľký sviatok. Jedna neidentifikovaná žena, ktorá stála v okolí pod mostom povedala, že most sa zosypal, akoby bol z múky.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies