FOTO + VIDEO Ona má 90? Neuveriteľnej Márii Kráľovičovej vzdala hold celá umelecká obec!

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 09:07 • 2 min
FOTO + VIDEO Ona má 90? Neuveriteľnej Márii Kráľovičovej vzdala hold celá umelecká obec!

BRATISLAVA - V novej budove Slovenského národného divadla sa uskutočnil galavečer venovaný životnému jubileu Márie Kráľovičovej. Dlhoročná popredná členka Činohry SND oslávila 7. júna deväťdesiate narodeniny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Marína je ako zrkadlo plynúceho času, v ktorom sa odráža živá pamäť, veď stála na všetkých javiskách našej prvej scény, bývalých aj terajších. Hold jubilantke sa tak zároveň stáva holdom divadlu," avizoval organizátor podujatia, v ktorom pod režijnou taktovkou generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského vystúpili Oldo Hlaváček, Dušan Jamrich, Božidara Turzonovová, Gabriela Dzuríková, Diana Mórová. Oslávenkyni z javiska gratulovali aj Eva Mária Chalupová, Ľubomír Paulovič, Martin Huba, Monika Hilmerová a František Kovár. Umeniu jubilantky, ktorá si vyslúžila prívlastky ako reprezentantka ženskosti, múza básnikov, ale aj Záhoráčka pobozkaná múzami, hudobne vzdali hold Ondřej Brzobohatý, Monika Potokárová, Daniel Fisher a iní. 

 

Na javisku odzneli zážitky zo spoločného pôsobenia, legendárnych divadelných zájazdov, nechýbala spomienka na jej manžela - básnika, spisovateľa a filozofa Mira Procházku, ktorý svojej Maríne hovorieval "s tebou je tak veselo žiť". 

 

"Máme sa strašne radi a všetci sme radi na týchto doskách, ktoré znamenajú svet. Som rada, že ste v deň mojich narodenín tu so mnou, mám vás rada," vyhlásila umelkyňa s nekonečnou životnou energiou, ktorou spája herecké generácie.

 

Mária Kráľovičová vstúpila na dosky SND pred vyše 70 rokmi. Dva týždne po skončení 2. svetovej vojny sa v historickej budove SND konal konkurz. Mladá dievčina z Čárov očarila Andreja Bagara a začala svoju profesionálnu kariéru. Z tých vyše siedmich desaťročí, len dva roky krátko na začiatku, pôsobila v divadle v Martine. Herečka zo "slnečnej generácie hercov" bola Oféliou, Júliou, svätou Janou, stvárnila Čechovove hrdinky i Marylin Monroe. Dievča z dediny na Záhorí bolo na javisku kráľovnou, intelektuálkou, ale aj ženou z fabriky. Osudom sa jej stala Sládkovičova Marína, ale aj Manon - anjel i diabol. Herečka a recitátorka hovorí, že prežila šťastný život tak, ako si ho vysnívala. Bola veľkou romantičkou - ostala optimistkou, teší sa na každý deň, ktorý príde a úžasných ľudí, s ktorými sa opäť stretne.

 

Viac sa dozviete v priloženom videu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona