FOTO+VIDEO Makak za selfie fotku vysúdil poriadny balík peňazí

NETKY.SK • 14 September 2017, 11:16 • 2 min
FOTO+VIDEO Makak za selfie fotku vysúdil poriadny balík peňazí

LONDÝN – Svetovo známeho fotografa Davida Slatera zažalovala organizácia Ľudia za etické zaobchádzanie (PETA) za používanie autoportrétu opice Makaka chocholatého.

slovakia

left justify in out

Fotograf počas svojej cesty navštívil indonézsky ostrov Sulawesi v roku 201, kde sledoval život tohto ohrozeného druhu voľne žijúceho v prírode.  Počas pozorovania si David odložil jeden zo svojich fotoaparátov, ktorý si požičal zvedavý opičiak Naruto.

 

Ten si ho vzal a začal sa s ním hrať aj s ostatnými členmi svorky, pričom sa mu podarilo viac krát stlačiť „spúšť“ na aparáte a urobiť si sériu selfie fotiek. Výsledkom bola okrem iného známa fotografia zverejnená mnohými svetovými médiami.

 

img

 

Organizácia sa sprvu snažila vysúdiť pre opičiaka autorské práva na jeho selfie, čo ešte minulý rok zamietol. Súd vyniesol pred pár dňami rozsudok s tým, že štvrť celkových príjmov z fotografie, ktorú fotograf predal do rôznych svetových médii bude musieť venovať na ochranu makakov v Indonézii. "PETA a David Slater sa zhodujú, že tento prípad je významný v otázke posúvaniu limitov pre rozšírenie zákonných práv živočíchov mimo ľudský druh, ktoré oba (účastníci sporu) podporujú a budú každý naďalej pokračovať vo svojej práci na jeho dosiahnutie," uviedli PETA a Slater v spoločnom vyhlásení. Fotografov advokát sa nevyjadril k otázke, koľko peňazí jeho klientovi doteraz zábery vyniesli.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies