FOTO+VIDEO Má byť pýchou Bratislavy a Slovenska, premiér Fico osobne skontroloval stavenisko Národného futbalového štadióna

NETKY.SK • 10 Október 2017, 14:54 • 2 min
FOTO+VIDEO Má byť pýchou Bratislavy a Slovenska, premiér Fico osobne skontroloval stavenisko Národného futbalového štadióna

BRATISLAVA – Futbal je aktuálne jednou z najdiskutovanejších tém, vrcholí kvalifikácia na budúcoročné majstrovstvá sveta a slovenský tím zostáva stále v hre. Dostatočnú pozornosť si preto vyslúžila aj stavba Národného futbalového štadióna v Bratislave. Na pondelkovom kontrolnom dni si stavenisko osobne pozrel premiér Robert Fico. Stavebné práce síce majú niekoľkomesačný sklz, ale bude to vraj diametrálne odlišné Tehelné pole, na aké sme boli zvyknutí. Slávnostné otvorenie štadióna sa posúva na jeseň budúceho roka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas kontroly si premiér prezrel v spoločnosti Ivana Kmotríka (investor), Jána Kováčika (prezident Slovenského futbalového zväzu) a Dušana Galisa (splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport) stavenisko Národného futbalového štadióna (NFŠ) a spoločne s novinármi namierili do priestorov hlavnej tribúny, tá je situovaná v bezprostrednej  blízkosti Národného tenisového centra. V nej sa bude nachádzať zázemie pre hráčov, miesta pre média a priestory VIP vrátane skyboxov. Momentálne prebiehajú práce na všetkých štyroch tribúnach, vrátane oblúka medzi tribúnami od Kalinčiakovej a Bajkalskej ulice.

 

Doteraz sa preinvestovalo 20 miliónov eur, všetko iba zo súkromných zdrojov

Stavebné práce NFŠ začali 1. septembra 2016, stavba by mala byť hotová na jeseň v roku 2018. Celkový objem investícii na výstavbu štadióna je 75 miliónov eur, z toho štát poskytne 27 miliónov. "Do dnešného dňa je to plus-mínus na úrovni 20 miliónov eur. Všetko v našej vlastnej réžii zatiaľ," uviedol predseda predstavenstva ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s Ivan Kmotrík.

 

Kapacita bude takmer 23-tisíc miest, súčasťou arény bude aj Sieň slávy

Nový futbalový štadión bude spĺňať medzinárodné kritériá kategórie UEFA 4* a budú sa na ňom hrať reprezentačné zápasy všetkých vekových kategórií. V priestoroch štadióna bude situovaná aj dlhodobá expozícia Siene slávy slovenského futbalu. Kapacita 5-podlažného štadióna (6 podlaží bude mať hlavná tribúna) bude 22 500 miest, kapacita podzemnej garáže je 1000 parkovacích miest s hlavným príjazdom a výjazdom na Bajkalskú ulicu, ktorá prejde rekonštrukciou a rozšírením o jeden pruh.

 

Odkúpenie arény zatiaľ premiér nerieši

Otázku, či si štát uplatní opciu a štadión po jeho dokončení odkúpi, označil premiér za veľmi predčasnú: "Ja sa budem tešiť, keď štadión bude stáť. Potom budeme riešiť otázku, čo bude alebo nebude," reagoval Fico. Predseda predstavenstva ŠK Slovan Bratislava futbal, a. s., Ivan Kmotrík, ktorého firma je akcionárom spoločnosti NFŠ naznačil obavy z vysokých prevádzkových nákladov: "Mám obavy z toho, že keď nám to zostane na krku, tak ako to je, tak budeme veľmi ťažko ťahať celú tú réžiu," konštatoval Kmotrík.

 

Hrubá stavba bude dokončená začiatkom budúceho roku

Prezident Slovana je však s napredovaním stavby spokojný, a to aj napriek tomu, že uplynulá zima spôsobila zhruba trojmesačný sklz. "Je reálne, že v priebehu januára či februára bude hrubá stavba hotová. Som spokojný a hrdý, že nám to ide," uviedol Kmotrík.  

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies