AKTUALIZOVANÉ FOTO+VIDEO Mexiko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 100 rokov, vyžiadalo si najmenej 32 mŕtvych

NETKY.SK • 8 September 2017, 15:42 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO+VIDEO Mexiko zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 100 rokov, vyžiadalo si najmenej 32 mŕtvych

MEXIKO - Južné pobrežie Mexika zasiahlo dnes zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 8,0.

slovakia

left justify in out

Na najmenej 32 vzrástol počet obetí zemetrasenia, ktoré dnes postihlo južné Mexiko. 

 

Len v Oaxace prišlo podľa tamojšieho guvernéra Alejandra Murata o život 23 ľudí. Ďalších sedem zahynulo v Chiapase a dve deti zomreli v štáte Tabasco, uviedol mexický minister civilnej ochrany Luís Felipe Puente. 

 

"Náš zastupiteľský úrad v Mexiku sleduje aktuálnu situáciu ohľadom následkov zemetrasenia. Hlavné turistické destinácie sú mimo epicentra, venujeme tomu však pozornosť, nakoľko bola vydaná výstraha pred cunami v Chiapas a Oaxace. Pohotovostnú službu veľvyslanectva zatiaľ nikto zo slovenských občanov, nachádzajúcich sa v Mexiku, nekontaktoval so žiadosťou o pomoc,".

 

Dnešné zemetrasenie v Mexiku s magnitúdou 8,2 bolo najsilnejšie v krajine za posledných 100 rokov. Vyhlásil to mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

 

Prezident potvrdil, že zemetrasenie si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych, spôsobilo veľké škody a bezprostredne po ňom sa ocitol bez elektriny milión ľudí. Dodávky už boli obnovené pre 800.000 ľudí.

 

V štáte Tabasco zahynuli dve deti. Jedno z nich zavalila stena, ďalšie zomrelo v detskej nemocnici, keď po výpadku elektriny prestal fungovať respirátor pre dojčatá, uviedol guvernér Tabasca Arturo Núňez.

 

Ďalší traja ľudia zahynuli v štáte Chiapas, kde sa zrútilo alebo bolo poškodených množstvo domov, oznámil tamojší guvernér Manuel Velasco.

 

Cunami, ktoré dosiahli výšku jeden meter nad úrovňou prílivu, boli zaznamenané v blízkosti prístavného mesta Salina Cruz v štáte Oaxaca. V blízkosti turistického strediska Huatulco sa vyskytli vlny vysoké približne 0,7 metra. Nebolo bezprostredne známe, spôsobili nejaké škody.

 

V prvých dvoch hodinách po hlavnom otrase, ku ktorému došlo vo štvrtok o 22.49 h miestneho času, bolo podľa mexických seizmológov zaznamenaných najmenej 61 dotrasov, pričom najsilnejší mal magnitúdu 6,1.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona