FOTO+VIDEO Jozef Metelka svojimi výkonmi udivuje, bude reprezentovať inú krajinu?

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 12:50 • 2 min
FOTO+VIDEO Jozef Metelka svojimi výkonmi udivuje, bude reprezentovať inú krajinu?

BRATISLAVA - Cyklista Jozef Metelka ani po vydarenej paralympiáde v Riu de Janeiro nezaspal na vavrínoch. Po troch brazílskych medailách si doprial trochu oddychu, ale v súčasnosti má za sebou jeden z tohtosezónnych vrcholov. Na MS v dráhovej paracyklistike v kalifornskom Los Angeles obhájil pozície nielen z Ria, ale aj z predchádzajúcich troch šampionátov. Z USA si priniesol zlato v stíhacích pretekoch na 4 km a striebro zo súťaže na 1 km s pevným štartom. Vždy pozitívne naladený piešťanský rodák sa domov vrátil spokojný.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Mohlo to však byť aj lepšie. Od prechádzajúceho roka tam však bolo zlepšenie. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) nám všetko potvrdila približne mesiac pred podujatím. Na prípravu som teda mal štyri týždne, mesiac to bola zaberačka doslova 24 hodín denne. Boli to asi najťažšie štyri týždne v mojej doterajšej cyklistickej kariére. Myslím si, že sa to odrazilo na kilometri s pevným štartom. Tam som neskutočne zamakal," povedal Jozef Metelka.


Metelku chce získať Veľká Británia

 

V uplynulých rokoch dosiahol Metelka niekoľko pozoruhodných výsledkov. Je však možné, že medaily z Tokia 2020 bude zbierať pre inú krajinu. Tridsaťročný rodák z Piešťan, ktorý dlhodobo žije v Anglicku, totiž dostal konkrétnu ponuku na spoluprácu od britskej strany. Metelka však dáva šancu tomu, že zostane na Slovensku. Muselo by sa však zmeniť niekoľko vecí, napríklad jeho zaradenie do niektorého zo stredísk športovej prípravy.

 

"Prípadnú možnosť ísť k vojakom (do Dukly B. Bystrica, pozn.) som oficiálne počul prvýkrát. Ak by som si však mohol vybrať, radšej by som šiel k hasičom," poznamenal s úsmevom, pokračoval však s vážnym výrazom: "Rád by som vedel detailné podmienky a konkrétny dátum, mal to na papieri pripravené na podpis. Uvidím, keď sa k tomu dostaneme. O akom časovom horizonte sa bavíme, je možno lepšie smerovať otázku na pánov Riapoša zo Slovenského paralympijského výboru či Privaru zo Slovenského zväzu cyklistiky. Veľmi rád by som sa porozprával o konkrétnych veciach. Ak si povieme, čo sa dá a čo nie, potom sa môžem k veci vyjadriť. Do vybavovania sa nemiešam. Som jazdec, ktorý má trénovať a dosahovať výsledky. Je to vec, ktorá sa týka reprezentácie. Ak sú výsledky, mal by to riešiť taký manažér. Neviem, či napríklad národný manažér alebo tréner pre cyklistiku u nás funguje," uviedol na margo štatútu profesionálneho športovca na Slovensku Metelka. 

 

Projekt, ktorý by mal inšpirovať deti k pohybu

 

Súčasťou tlačovej konferencie bola aj prezentácia zaujímavého projektu Nadácie Slovenského paralympijského výboru s názvom "O zlatý odznak Radovana Kaufmana" určený pre žiakov prvého stupňa základných škôl. Jozef Metelka mal medzi slovenskými paralympionikmi na cyklistických ováloch úspešného predchodcu, na prelome milénií ním bol práve Radovan Kaufman. V Sydney 2000 práve on získal paralympijské zlato na 1 km s pevným štartom. Ešte pred smrťou v roku 2003 sa stal zakladateľom kampane Na kolesách proti rakovine, ktorej hlavným organizátorom je SPV, no  už pod názvom Radovan Kaufman Day.

 

Projekt  je postavený na princípe celoročných športových aktivít detí na základných školách, pričom najlepší jednotlivci postúpia do záverečného kola, ktoré bude mať vyvrcholenie v Kaufmanovom rodnom meste - Partizánskom. "Odkaz Radovana Kaufmana je motivujúci. Všetkým ukázal cestu, ako sa dá podporovať myšlienka paralympizmu. Sme veľmi radi, že prostredníctvom rôznych projektov do deja môžeme zatiahnuť deti a mládež," uviedol predseda Nadácie Slovenského paralympijského výboru Imrich Béreš.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies