FOTO + VIDEO Hurikán Michael udrel na Floride ničivou silou: Tisíce ľudí sú bez elektriny

NETKY.SK • 11 Október 2018, 06:17 • 2 min
FOTO + VIDEO Hurikán Michael udrel na Floride ničivou silou: Tisíce ľudí sú bez elektriny

PANAMA CITY - Hurikán Michael má okrem početných materiálnych škôd na konte už aj jednu obeť.

slovakia

left justify in out

O život prišiel muž, na ktorého spadol strom. Vôbec najsilnejší hurikán, aký na severozápade Floridy zažili, priniesol na toto územie silné zrážky, vyvracal stromy, zaplavil prístavy a tisíce ľudí odrezal od elektriny.

 

Elektrické vedenie totiž potrhali popadané stromy a bez prúdu sa tak ocitlo vyše 311.000 nehnuteľností - domácností či firiem. Evakuáciu nariadil floridský guvernér Rick Scott ešte pred úderom hurikánu zhruba 375.000 ľudí žijúcim na pobreží Mexického zálivu, mnohí však jeho výzvu zrejme ignorovali.

 

img

Zdroj: SITA

 

Stav núdze vyhlásili úrady na celom území štátov Florida, Alabama, Georgia a Severná Karolína. Michael postupujúci z Mexického zálivu dorazil podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) na pevninu neďaleko mesta Mexico Beach na Floride v stredu okolo 20.00 h SELČ, pričom ho sprevádzal vietor dosahujúci rýchlosť až 250 kilometrov za hodinu.

 

Meteorológovia predpovedali, že časť Floridy zažije zrážky do výšky 30 centimetrov a vlny na pobreží môžu dosiahnuť výšku až 4 metre. V oblasti zatvorili do konca týždňa všetky školy i úrady. Guvernér Scott povolal 3500 členov Národnej gardy.

 

img

Zdroj: SITA

 

Obrovské škody živel napáchal v meste Panama City, kde je možné takmer na každom kroku vidieť polámané či vyvrátené stromy, strhnuté strechy, ši potrhané elektrické vedenie.

 

Hurikán Michael začal po svojom prechode z Floridy na juhozápad štátu Georgia trochu oslabovať, pričom okolo 3.00 h SELČ už ho podľa NHC sprevádzal vietor s rýchlosťou dosahujúcou len 145 kilometrov za hodinu. Z hurikánu štvrtej kategórie zoslabol na hurikán prvej kategórie, pričom sa pohyboval rýchlosťou 27 kilometrov za hodinu.

 

 

Búrka by sa mala podľa očakávania meteorológov presúvať ďalej na severovýchod - a po štáte Georgia zasiahnuť v nadchádzajúcich hodinách i Južnú a Severnú Karolínu.

 

Hurikán Michael si počas uplynulého víkendu vyžiadal na území Strednej Ameriky životy prinajmenšom 13 ľudí. Šesť ľudí zahynulo v Hondurase, štyria v Nikarague a traja v Salvádore.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies