FOTO + VIDEO Hororová dovolenka: Čo ľudí ťahá do lesa samovrahov, rádioaktívnych zón a na iné záhadné miesta?

NETKY.SK • 11 Október 2018, 11:15 • 2 min
FOTO + VIDEO Hororová dovolenka: Čo ľudí ťahá do lesa samovrahov, rádioaktívnych zón a na iné záhadné miesta?

Keď sa povie ideálna dovolenka, väčšinou sa vidíme s kokteilom na pieskovej pláži zaliatej slnkom. Ale nie každý túži po tomto prevoňanom klišé. Úspešný seriál pomenovaný Dark Tourism (Temné cestovanie) od Netflixu rozoberá, čo vedie ľudí k tomu, aby sa vydali tráviť svoje voľno do lokalít, ako je les s veľkým výskytom samovrahov alebo oblasť zamorená rádioaktívnym žiarením či opustený tábor zajatcov.

slovakia

left justify in out

Prečo cestovatelia vlastne mieria na tieto absurdné a šokujúce miesta? Prinášame vám niekoľko hrôzostrašných lokalít, ktoré sa v seriáli objavili, spoločne s informáciami, ako sa na ne dostať.

 

Aokigahara (japonský les samovrahov)

 

Mystický les na severozápadnom úpätí hory Fudži bol do šesťdesiatych rokov len obyčajným kúskom zelene. Lenže v roku 1961 vyšiel román od Seiça Matsumota, v ktorom ľudia do tohto lesa chodili zomrieť. A rámec pre samovrahov bol nastolený. Od tej doby sa tu pokúsilo zabiť neúrekom ľudí. Ale turisti sa tomuto karmicky zaťaženému miestu nielenže nevyhýbajú, ale dokonca tu točia populárne vlogy. Ako napríklad neslávne video YouTubera Logana Paula, ktorý tu nakrútil reálneho obesenca a robil na mŕtveho neboráka nevyberané vtipy. To všetko len preto, aby mal čo najviac videní. Našťastie ho celá youtuberská komunita vypískala a milý Logan za svoje hlúpe fóry draho zaplatil. Chcete sa po tomto smutnom mieste duchov prejsť? Máte možnosť, miestni vás prevedú. Stačia vám k tomu pevné nervy a necelých 30 eur.

 

 

Tomioka (mŕtve mesto vo Fukušime)

 

Tomioka. Pred tragédiou to bolo pokojné japonské mesto plné kvitnúcich čerešní a krásnych pláží. Dnes je to len miesto duchov, na ktorom budete počuť ozvenu vlastných krokov. Čo sa stalo? V roku 2011 obrovské cunami, ktoré vzniklo zemetrasením, zasiahlo jadrovú elektráreň vo Fukušime, a potom sa rozpútalo peklo. Pri tejto jadrovej havárii všade do okolia unikla radiácia, a cunami navyše so zemou zrovnala desiatky budov. Radiácia zasiahla mestá v okolí až 30 km. Obyvatelia sa evakuovali, ale zostali poznačení. Ani to však nezabráni zberateľom podivných destinácií, aby sa prehrabávali ich súkromím a namiesto slnečných lúčov nasávali tie rádioaktívne. Prehliadku vám zaistia miestni v spolupráci so samosprávou vo Fukušime, ktorá sa snaží do oblasti znovu vdýchnuť život a nalákať nových obyvateľov. Podobne je na tom známy Černobyľ. 

 

FOTO Fotograf nafotil Černobyľ filtrom, ktorý podčiarkuje jeho temnú stránku

 

 

Santa Muerte (festival mŕtvych v Mexiku)

 

V Mexiku posledné roky vzrastá obľuba kultu Santa Muerte (čiže svätej Smrti), kde sa mieša katolícka a aztécka tradícia. Hlavnou postavou je smrtka v dámskych šatách. Zdiaľky vidíte bielu ženu, keď prídete bližšie, zľaknete sa má prázdne očné jamky a hrkajúce kosti. Kostrička je symbolom celého kultu a hlavnú úlohu hrá predovšetkým v novembri, zatiaľ čo u nás sa slávi na Dušičky, Mexičania majú svoj Deň mŕtvych. Vatikán ostro odsúdil takéto miešanie pohanského s kresťanským, ale to nemohlo zastaviť turistov, ktorí sa chceli osláv zúčastniť. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#mexicocity #mexico

Príspevok, ktorý zdieľa Giovanni Patritti (@giovannipatritti),

 

Hra na utečencov (ilegálny prechod hraníc)

 

Máte náladu na trochu adrenalínu? Tak tu si ho užijete až až. Jedno mestečko v Mexiku totiž ponúka ľuďom možnosť vyskúšať si, aké to je ilegálne prekročiť hranice USA. Hovoria tomu Night Walk (nočná prechádzka), meria 12 kilometrov a senzáciechtiví turisti na nej zakúšajú pekelné muky. Naháňajú ich dokonca falošní úradníci so "zbraňami". Keď s tým v roku 2004 začali, museli čeliť silnej kritike za to, že ponižujú a trivializujú drsné podmienky utečencov. To všetko sa odohráva v parku EcoAlberto. Aj napriek negatívnym ohlasom s touto "hrou" organizátori naďalej pokračujú. Chcú "zvýšiť povedomie o tejto problematike medzi mladými". Nie je to lacná sranda. Lístok vás vyjde zhruba na 200 eur.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ecoalberto #dji #phantom4 #xv #switexv #river #studiodali #mexico Sesión previa de Xv.

Príspevok, ktorý zdieľa Ali Glez (@aliglez09),

 

Ostrov Hašima

 

Milujete Bonda? Tak to ste tento ostrov určite videli v Skyfall! Leží asi 15 km od Nagasaki a tento betónový prízrak bol pôvodne na začiatku 20. storočia používaný hlavne na ťažbu uhlia. Potom sa z neho stal čínsky a kórejský zajatecký tábor. V roku 1959 na tejto bojovej lodi (ako ostrov kvôli jeho tvarcovi Japonci niekedy nazývajú) s rozlohou okolo 6 hektárov žilo vyše 5000 ľudí. Tak sa Hašima stala nejzaľudnenejším miestom na svete. V roku 1974 všetci ostrov opustili, pretože uhlie sa doťažilo, a tak nebol dôvod v betónovom mauzóleu naďalej zostávať. V roku 2009 bol znovu otvorený pre turistov a asi tridsať minút si tak môžete užiť komentovanú prehliadku, ktorú prevádzkuje Gunkanjima Concierge.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Zábavný park Huis Ten Bosch

 

Blízko Hašima leží ďalšie miesto, ktoré sa objavilo v dokumente Dark Tourism. Je to jeden z najdivnejších parkov na svete menom Huis Ten Bosch. Nájdete tu prechádzajúce sa roboty, falošné dinosaury a veľa virtuálnej reality, z ktorej sa radi vrátite do tej normálnej. Budovy v parku sú inšpirované Holandskom a ostro kontrastujú s ultramoderným hotelom Henn, ktorý ako prvý na svete zamestnáva roboty. Iba 30 eur stačí na to, aby ste si užili futuristický Amsterdam po japonsku.

 

img

Zdroj: Pixabay 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona