FOTO+VIDEO Golf vraj nie je len pre smotánku! Najväčší slovenský talent má iba 15 rokov a golf sa učil podľa internetu

NETKY.SK • 24 November 2017, 14:19 • 2 min
FOTO+VIDEO Golf vraj nie je len pre smotánku! Najväčší slovenský talent má  iba 15 rokov a golf sa učil podľa internetu

BRATISLAVA – Golf patrí na Slovensku stále k mladým športovým odvetviam. Pozitívne je, že iba v tomto roku sa takmer o tisícku zvýšil počet registrovaných členov. Predstavitelia Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) v porovnaní s najväčšími športovými zväzmi pracujú s obmedzeným rozpočtom, uplynulú sezónu však považujú za vydarenú.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku nám vraj vyrastá výnimočný talent, ešte len 15-ročný Pavol Mach je už aktuálnym slovenským šampiónom. Pochádza z východného Slovenska, je samouk a techniku odpalov sa učil podľa inštruktážnych videí na internete!

 

Má danosť, ktorá chýba aj mnohým skúseným hráčom

K vrcholom uplynulej sezóny prispel najväčšou mierou práve Mach, rodák zo Smolníka,  ktorý na prestížnom turnaji European Young Masters do 16 rokov skončil štvrtý. Rastislav Antala, viceprezident SKGA verí, že to dotiahne ďaleko: "Je výnimočný tým, ako sa dokáže vcítiť do úderov. Tým, že sa učil všetko úplne sám, na youtube neexistuje snáď video, ktoré by nevidel...(smiech), má úžasnú danosť pre precítenie techniky a následnú korekciu. Mnoho hráčov golfu nedokáže získať takúto schopnosť počas celej kariéry."

 

Výborný výsledok zaznamenali aj naše mladé golfistky. Na ME družstiev obsadili 15. miesto, doteraz najlepšie umiestnenie Slovenska na kontinentálnom šampionáte.

 

img

 

Niekto ako Peter Sagan by golfu na Slovensku výrazne pomohol

Najväčšou prioritou Slovenskej golfovej asociácie je okrem podpory reprezentácie aj pokračovanie v propagácii golfu. K jamkám chce prilákať predovšetkým deti, ktoré môžu hrať golf až na 30 ihriskách po celej krajine. Ambíciou vedenia SKGA je mať doma hráča alebo hráčku s profesionálnym štatútom. Od čias Zuzany Kamasovej, prvej a najúspešnejšej slovenskej profesionálky, chýba na "greenoch" populárna golfová osobnosť.

 

"Deti začínajú robiť šport kvôli vzorom. Vo svete futbalu je ním Marek Hamšík, v cyklistike zasa Peter Sagan. Žiaľ, v golfe nám niekto taký chýba. Priali by sme si, aby sa aspoň jeden z talentov dostal na profesionálnu úroveň,“ doplnil Antala. Okrem Macha má výborne rozbehnutú kariéru podľa neho ajTadeáš Teťák či Lea Klimentová. Obaja získali štipendium na prestížnych amerických univerzitách a popri štúdiu sa budú zdokonaľovať v golfe na najvyššej úrovni.

 

Slováci sú súťaživí, turnaje by mali byť kratšie

Vedenie našej národnej golfovej asociácie plánuje zatraktívniť  časovo náročné golfové podujatia. Klasický golfový turnaj na 18-jamkovom ihrisku trvá päť až šesť hodín. Z časového hľadiska je pre začínajúcich i pokročilých golfistov výhodnejšia súťaž na deväť jamiek.

 

"Slováci počas golfu potrebuju istý náboj, radi súťažia. Aj preto sme chceli umožniť väčšiemu počtu hráčov, aby hrali turnaje na deväť jamiek s možnosťou zlepšiť si výkonnosť, takzvaný hendikep. Nedostatok času je jednou z prekážok rozvoja golfu, preto sme sa rozhodli radšej dať do popredia kratšie turnaje," uviedol prezident SKGA Tomáš Stoklasa.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies