FOTO+VIDEO Fiktívna princezná z filmu doslova obrátila Indiu hore nohami, ženy hrozia samovraždou

NETKY.SK • 28 Január 2018, 11:53 • 2 min
FOTO+VIDEO Fiktívna princezná z filmu doslova obrátila Indiu hore nohami, ženy hrozia samovraždou

NAÍ DILÍ – Historický film o kráľovnej Pádmavátí, ktorý sa dostal do indických kín, spôsobil v krajine obrovský rozruch. Hlavná postava sa totiž odmietla vydať za moslimského dobyvateľa a tak si pred sobášom radšej vybrala smrť.

slovakia

left justify in out

Film pobúril dokonca aj politikov, jeden z nich dokonca vypísal odmenu na hlavu režiséra a jeho hlavnú hrdinku, ktorá stvárnila neoblomnú kráľovnú. Polícia je dokonca pre rozsiahle nepokoje, ktoré tento film vyvolal, v pohotovosti. Hinduistickí extrémisti tvrdia, že hollywoodsky blockbuster postavu mýtickej panovníčky znevažuje a vyrazili do ulíc. Hlavnou hrdinkou sa motivovali aj indické ženy, ktoré sa vyhrážajú samovraždou.

 

img

 

Aj napriek tomu, že extrémisti ešte film nevideli, kritizujú znevažovanie bájnej kráľovnej, samotný dej, ktorý tvorcovia údajne prekrútili či vyzývavé šaty hlavnej hrdinky. Film mal premiéru v čase, kedy napätie medzi hinduistami a indickými moslimami nebezpečne stúpa.

 

Ako každý príbeh aj tento sa odohráva za deviatimi riekami a deviatimi horami, na mieste kde žila kráľovná Pádmavátí, najpôvabnejšia žena na zemi. Jej krása bola taká nesmierna, že jej podľahol aj Alauddin Šach, mocný panovník Dillíjskeho sultanátu.

 

Ten sa rozhodol, že ju získa za každú cenu. Zobral veľké vojsko a jej kráľovstvo obkľúčil. Hrdú krásavicu však nezískal, pretože tá sa aj so svojimi dvornými dámami vrhla do ohňa. Aspoň tak príbeh odohrávajúci sa na prelome 13. a 14. storočia nášho letopočtu spísal pred takmer piatimi stovkami rokmi súfijský básnik Malik Muhammad Džajásí. Pádmavátí je na rozdiel od Alauddin Šacha fiktívna postava.

 

Tvorca veľkofilmu Pádmavátí sa inšpiroval práve týmto príbehom. Ide o jeden z najdrahších filmov Hollywoodu. Náklady sa odhadujú na viac ako 31 miliónov USD. Hinduistickí extrémisti sa najskôr pokúsili o zakázanie premietania filmu v krajine, no na súde neobstáli a tak sa vydali demonštrovať do ulíc miest.

 

img

 

Ich protest sa nezaobišiel bez násilností a demolácií. V meste Ahmadábád porozbíjali výklady a podpálili viaceré motocykle, ktoré sa im priplietli do cesty. V meste Harijána dokonca zapálili autobus. Tristo indických žien podpísalo petíciu, v ktorej pohrozilo, že sa na protest proti filmu upália.

 

K davovej hystérii dopomohli aj tunajší politici, jeden z nich vypísal tučnú odmenu na hlavu režiséra a hlavnej predstaviteľky. Táto skutočnosť potvrdzuje nárast hinduistického nacionalizmu, ktorého obeťami sú najčastejšie moslimovia a iné menšiny.

 

img

 

Najväčšie “dusno“ je však v štátoch Gudžarát a Radžastan. Ide o historické miesta, kde malo pôvodne ležať kráľovstvo kráľovnej Pádmavátí, kde miestni požadujú zákaz premietania. Polícia kvôli štvrtkovej premiére posilnila bezpečnostné opatrenia po celej krajine. "Náš spravodajský aparát je pripravený. Na kľúčových miestach sme rozmiestnili policajtov. Majiteľov kín sme vyzvali, aby si najali súkromnú ochranku," informoval policajný šéf v meste Lakhnau. Denník The New York Times uviedol, že viaceré kiná odmietli film odpremietať v obave o bezpečnosť divákov. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies