FOTO+VIDEO Disciplinárna komisia v prípade Mateja Tótha konečne rozhodla!

NETKY.SK • 4 Október 2017, 15:04 • 2 min
FOTO+VIDEO Disciplinárna komisia v prípade Mateja Tótha konečne rozhodla!

BRATISLAVA - Slovenský atletický zväz (SAZ) uznal argumenty chodca Mateja Tótha, ktorými obhajoval nezrovnalosti v jeho biologickom pase, a zrušil jeho dočasné pozastavenie činnosti. Rozhodnutie národnej organizácie však ešte poputuje na novovzniknutú Jednotku pre integritu atletiky, ktorá sa s ním môže, ale aj nemusí stotožniť. Na rozhodnutie má 21 dní od doručenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"DK SAZ jednohlasne rozhodla, že nedošlo k porušeniu antidopingových pravidiel u Mateja Tótha a ruší zastavenie jeho činnosti," informoval na tlačovej konferencii predseda disciplinárnej komisie SAZ Ivan Čillík. DK SAZ po augustovom vypočutí Tótha žiadala ďalšie expertné vysvetlenia a analýzy od odborníkov. Svetový šampión z roku 2015 ešte nemá vyhrané. Stanovisko DK SAZ totiž nemusí znamenať definitívu. Ak Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) alebo Svetová antidopingová agentúra (WADA) nebudú považovať Tóthom predložené argumenty za dostačujúce, môžu toto rozhodnutie napadnúť a obrátiť sa na Športový arbitrážny súd (CAS). 

 

Odborné posudky vypracovalo viacero domácich a zahraničných expertov 
DK SAZ pri posudzovaní argumentácie Mateja Tótha využila odborné posudky viacerých expertov a inštitúcií. Vo Veľkej Británii spolupracovali s Kingsleym Kevinom Hamptonom, z Česka s Tomášom Károm a právnou kanceláriou KŠD LEGAL. Z domácich expertov to boli zasa Roman Alberty, Viktor Bielik, Peter Kotlár, Erika Čellárová, Eva Piatriková a Vladimír Vachalík.

"Sme presvedčení, že sú to tak silné argumenty, ktoré zavážia a presvedčia aj zástupcov IAAF či WADA," uviedol neskôr Čillík. IAAF aj WADA budú mať od doručenia dokumentov 21 dní na to, aby prípadne podnikli nejaké kroky. "Až po porade s právnikmi budeme vedieť, čo to v praxi znamená pre Mateja, či napríklad môže začať oficiálne trénovať. Nechceme totiž ani náznakom porušiť nejaké pravidlá," informoval generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrický.
 

Pre rozhodnutie IAAF prerušil prípravu na augustové MS v Londýne

Tridsaťštyriročný rodák z Nitry pre správu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá ho upozornila na štatistické odchýlky v biologickom pase, prerušil prípravu na augustové majstrovstvá sveta v Londýne. Dôvodom bola psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Napokon na šampionáte, kde mal obhajovať zlato z Pekingu 2015, ani neštartoval a mal dočasne pozastavenú činnosť.

 

Súčasťou argumentov bol aj test na detektore lži

"Prvé pocity sú veľmi pozitívne. Teším sa, že DK SAZ rozhodla v môj prospech. Odborníci potvrdili to, čo som vedel hneď po prečítaní si obvinení," zneli prvé slova Mateja Tótha, ktorý svoju obhajobu staval na dvoch pilieroch. "Prvým boli individuálne vlastnosti môjho organizmu a schopnosť rýchlejšie reagovať na podnety, druhým stav môjho organizmu v období pred odberom v máji 2016, keďže som bol zranený a podstúpil agresívnu liečbu," informoval Matej Tóth. V súvislosti s obhajobou absolvoval aj test na detektore lži.

 

"Bol to podporný prostriedok argumentácie a mojich vyhlásení. Odpovedal som na otázky, ktoré sa týkajú môjho prípadu a všeobecne, ale aj konkrétne vyvracajú podozrenia expertov IAAF. Na všetky otázky som odpovedal nie a odborník na polygrafológiu Nihadom Malkičom boli označené za pravdivé," prezradil úspešný slovenský športovec.

Biologický pas funguje na princípe matematického vzorca. Odchýlky automaticky nemusia znamenať, že si športovec pomáhal nedovolenými prostriedkami alebo metódami.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona