FOTO + VIDEO České študentky možno zbavia svet plastových vreciek

NETKY.SK • 8 August 2017, 13:46 • 2 min
FOTO + VIDEO České študentky možno zbavia svet plastových vreciek

Dve české študentky medicíny vymysleli ekologickú alternatívu plastových sáčkov.

slovakia

left justify in out

Plastové vrecká sú jedným z najmenej triedených odpadov. Ročne ich pritom takmer každý z nás spotrebuje veľké množstvo. To predstavuje hrozbu pre životné prostredie a ekológiu. Dve české študentky sa rozhodli, že s tým niečo urobia a vymysleli dizajnové vrecúška z unikátnej kompostovateľnej tkaniny.

 

Hana Němcová a Tereza Dvořáková rozbehli projekt, ktorý nenájdeme nikde inde na svete. „Dlhodobo ma znepokojovalo, koľko jednorázového plastového odpadu zbytočne vyprodukuje naša domácnosť počas jedného dňa. Najviac ma iritovali práve tenké vrecúška na jedno použitie, ktoré sa mi hromadili pod drezom a zväčša sa nedali viackrát využiť. Snažila som sa nájsť alternatívu, ktorá by bola znovu použiteľná a čo možno najviac praktická,“vysvetľuje Hana.

 

Vrecúška začali šiť z polymliečnej kyseliny. Výroba takéhoto vlákna je veľmi náročná, preto narazili na mnohé problémy. „Niektorí dodávatelia sa nás pokúšali odradiť s tým, že to, čo chceme vyrobiť, je raketová veda a jednoducho to nie je možné,“ hovorí Tereza.

 

Inovatívne študentky sa však nedali odradiť a v spolupráci s európskymi dodávateľmi vytvorili tkaninu, ktorá je zo surovín rastlinného pôvodu. Rovnako dôležitý bol však pre nich dizajn. Vďaka nemu totiž prilákajú aj pozornosť ľudí, ktorí nepremýšľajú primárne ekologicky.

 

Takéto vrecúško sa dá prať a vydrží viac ako dva roky.

 

 

Prečítajte si tiež VIDEO Cyklokoalícia buduje ekologickú budúcnosť, chce rozbicyklovať Slovensko a Nebezpečná zmena klímy nie je problém budúcnosti, máme už len tri roky!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies