FOTO + VIDEO Britská dizajnérka šokovala svet: Topánky vyrába z tohto bizarného materiálu!

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 10:10 • 2 min
FOTO + VIDEO Britská dizajnérka šokovala svet: Topánky vyrába z tohto bizarného materiálu!

Kreatívna Britka spravila revolúciu v oblasti recyklácie.

slovakia

left justify in out

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo sa stane so žuvačkou po tom, ako ju vyhodíte, pretože už stratila chuť? V prírode sa len tak nerozloží, obsahuje totiž materiál podobný plastu. Rozhodne sa teda nehodí, aby sme ju len tak na ulici vypľuli a nechali na chodníku. Napriek tomu sa to deje bežne. A nie len to. Použitými žuvačkami sa okrem chodníkov oblepujú lavičky, steny, stĺpy... Anna Bullusová z Londýna sa na to už nemohla pozerať, tak jej napadlo niečo revolučné.

 

Anna je odevná dizajnérka a svoje schopnosti sa rozhodla zúročiť v praxi. Žuvačky poprilepované na chodníkoch ju veľmi iritovali. Zároveň si uvedomovala, že sú to v podstate kusy gumy, ktoré sú pre životné prostredie nebezpečné. A potom na to prišla. Začala ich zbierať, recyklovať a vyrábať z nich úžasné veci!

 

Ako sa mladá dizajnérka vyjadrila, žuvačky sa dajú recyklovať v podstate veľmi jednoducho. Z tohto materiálu následne vyrába napríklad aj plastové poháre na kávu, no tiež gumáky a podrážky na topánky.

 

img

Aj takéto topánky sa dajú vyrobiť zo žuvačky

Zdroj: YouTube

 

Materiál na recykláciu spočiatku získavala čistením verejných priestranstiev, no neskôr začala vyrábať špeciálne ružové koše, práve z použitých žuvačiek, ktoré umiestnila do ulíc ako zberné „kontajnery“, kam môžu ľudia svoju žuvačku zahodiť.

 

Tento nápad chvália nielen ekológovia, ale aj upratovacie tímy v uliciach. Odkedy sa v mestách objavili tieto nádoby, majú oveľa menej práce s upratovaním lepkavých žuvačiek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies