FOTO+VIDEO Brazílsky Národný park Chapada dos Veadeiros ničí požiar, unikát Svetového dedičstva podpálili

NETKY.SK • 25 Október 2017, 15:03 • 2 min
FOTO+VIDEO Brazílsky Národný park Chapada dos Veadeiros ničí požiar, unikát Svetového dedičstva podpálili

SAO PAULO - Brazílsky národný park Chapada dos Veadeiros, ktorý je zaradený do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO, ničí požiar. Oheň, ktorý vypukol ešte 17. októbra, podľa predstaviteľov parku spustošil najmenej 54-tisíc hektárov chráneného územia, čo predstavuje zhruba 22 percent z jeho celkovej rozlohy.

slovakia

left justify in out

Podľa riaditeľa parku Fernanda Tatagibu za požiarom stoja podpaľači. Ako uviedol oheň sa začal šíriť z vyhradeného miesta pre ohniská, kde zamestnanci parku vysekali porast, aby zabránili požiarom. Na základe toho súdi, že oheň založil niekto úmyselne. S požiarom bojuje vyše sto ľudí, zatiaľ sa im ho ešte stále nepodarilo dostať pod kontrolu.

Chapada dos Veadeiros je známy pre svoju bohatú biodiverzitu. Je domovom viacerých ohrozených druhov živočíchov ako sú napríklad jaguáre, jeleníky pampové, pásavce veľké či potápače brazílske. V júni brazílska vláda rozšírila rozlohu parku, ktorý sa nachádza v štáte Goiás, zo 65-tisíc na 240-tisíc hektárov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona