FOTO + VIDEO 80 rokov držal dvere, teraz sa zistilo, že má obrovskú hodnotu: Tento záhadný kameň je v skutočnosti veľkou raritou!

NETKY.SK • 9 Október 2018, 12:46 • 2 min
FOTO + VIDEO 80 rokov držal dvere, teraz sa zistilo, že má obrovskú hodnotu: Tento záhadný kameň je v skutočnosti veľkou raritou!

Majiteľ pozemku ani len netušil, akú hodnotu má "kameň", ktorým zaráža dvere na maštali.

slovakia

left justify in out

Mona Sirbescu, geologička Central Michigan University, dostala pred nedávnom telefonát od muža, ktorý ju žiadal, aby sa pozrela na kameň, ktorý dlhé roky ležal na jeho pozemku. Takáto prosba pre Monu nebola ničím výnimočným, nakoľko sa počas 18 rokov ani v jednom prípade nepotvrdilo, že by skutočne išlo o nejaký vesmírny objekt, veľký význam neprikladala ani tomuto. Avšak všetko sa zmenilo v momente, keď záhadný nerast zbadala.

 

Železno-nikelnatý „kameň“ vážil desať kilogramov a hneď na prvý pohľad bolo jasné, že nemôže ísť o nič iné, ako o poriadne veľký meteorit, aký je naozaj raritný. Keď zisťovala, ako sa k nemu muž dostal, rozpovedal jej svoj príbeh.

 

V roku 1988 odkúpil od starého pána farmu v Edmore v Michigane. Pred kúpou ho vtedajší majiteľ previedol po pozemku, pričom ho len tak medzi rečou upozornil na kameň, ktorý slúžil ako zarážka do dverí maštale. Tvrdil, že v tridsiatych rokoch sa jeho otec na tomto mieste stal svedkom kurióznej situácie, keď z neba s poriadnym hrmotom niečo dopadlo na zem. Ráno sa išli pozrieť na dané miesto a v kráteri našli tento meteorit, ktorý bol ešte horúci. Odvtedy bol súčasťou pozemku a s ním ho majiteľ aj predal. To však netušil, akú veľkú hodnotu má.

 

Odborníci ohodnotili tento meteorit na vysokú sumu. Ak by sa ho jeho súčasný majiteľ rozhodol predať, dostal by za neho až 86-tisíc eur! Má totiž veľmi netradičné zloženie a je veľký, čo rovnako nie je typické, pretože väčšina meteoritov pri prelete atmosférou zhorí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies