FOTO Veronika Velez-Zuzulová na bicykli, testovala hranice možností

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 12:21 • 2 min
FOTO Veronika Velez-Zuzulová na bicykli, testovala hranice možností

BANSKÁ BYSTRICA - Veronika Velez-Zuzulová podstúpila v počasí, keď ortuť teplomera ukazovala vonku tropické horúčavy, spiroergometrický test a v banskobystrickom VŠC Dukla otestovala hranice svojich laktátových možností.

slovakia

left justify in out

V miestnosti, kde vyhodnocoval údaje strediskový lekár Ján Benda, sa ťažko lapal dych, nieto ešte v maske ktorá zahaľovala Veronike trištvrte tváre. Cyklický pohyb na bicyklovom trenažéri sa síce slalomárskemu pohybu na lyžiach nepodobal, no v konečnom výsledku významným spôsobom určil adaptabilnosť organizmu na záťaž.

 

"Tento test vždy vyčerpá, naplno musíte ísť až do konca," popisovala pocity už s úsmevom, po chvíľke vydýchania Veronika. "Som rada, že ho mám za sebou. Je pre mňa dôležité poznať, ako na tom som, test som spojila aj so zdravotnou prehliadkou. Dopadla dobre, telo ma zatiaľ poslúcha. Vždy, keď mi je ťažko, spomeniem si na problémy z minulého roka a oveľa ľahšie všetko znášam."

 

Veronika už má za sebou v príprave dve sústredenia na lyžiach, šesť týždňov kondičného tréningu. "Tento týždeň mám voľnejší, na Slovensko som si aj s manželom Romainom prišla oddýchnuť, v rámci dovolenky som zvládla aj tento test. Odchádzam v pondelok, v ďalšom týždni už kondične potrénujem a nasledujú znova lyže, v septembri namierim do Argentíny."

 

Veronika sa teší na významnú udalosť nadchádzajúcej sezóny, Svetový pohár v Jasnej. "Pretekať na domácom kopci považujem za úžasné, vždy to bol môj sen a veľmi sa na to teším."

 

Minulý rok si na tréningy vo francúzskom tábore Veronika len zvykala. "Bolo to pre mňa niečo nové, teraz opäť všetko perfektne funguje. Dievčatá sa zlepšujú a ženú ma vpred, aj pocity na lyžiach si viac vychutnávam. Mám za sebou aj prvé testovania lyží a v tomto neprestávam. Najskôr bolo treba posúdiť materiál, či je dobrý, teraz to už bude o detailoch, nájsť medzi nimi kompromis, čiže je to dosť náročné."

 

Strediskový lekár Ján Benda napĺňa v spiroergometrickom laboratóriu požiadku FIS. "Na základe rozhodnutia FIS sa všetci reprezentanti musia podrobiť základnému spiroergometrickému vyšetreniu, ktoré informuje o maximálnych aeróbnych schopnostiach organizmu," vysvetlil. "U rýchlostno-silových športoch sú parametre výrazne nižšie ako u vytrvalostných, Veronika napĺna normatívy dané pre zjazdové lyžovanie a týmto testom ho splnila."

 

Výsledný údaj závisí od hmotnosti športovca, 45 až 55 milimetrov na kilogram hmotnosti sa však bezpodmienečne vyžaduje. "Rozhodujúca je genetika, u Veroniky ju predurčujú silovo-rýchlostné parametre, maximálny aeróbny parameter je teda o niečo nižší v porovnaní s niektorými inými disicplínami, napríklad s dlhšie trvajúcim obrovským slalomom."

 

Aj ďalšia slovenská zjazdárka v armádnej Dukle Petra Vlhová dosiahla podľa informácie Jána Bendu parametre zrovnateľné s Veronikou. "Ešte treba výsledky prepočítať na kilogram hmotnosti, ale zhruba sa dostaneme k číslu 45. Pre nás je dôležité, že sa pohybuje v danom rozpätí. Samotný test vyženie pulzové hmotnosti pri záťaži vysoko, u Veroniky na 198 za minútu. Pracovať vo vysokej hladine laktátu je u nej ťažké, s námahou ho toleruje, srdcovo-cievny systém by bol schopný hnať organizmus aj ďalej, no svalstvo ju stopne."

 

Spiroergometrická miestnosť na Dukle vyžmýkala Veroniku až do dna aj preto, že by sa žiadala klimatizácia. "Sme radi, že ju vôbec máme, možno by sa lepšie pracovalo o poschodie nižšie v betónovom podzemí," dodal Ján Benda. "Určitým spôsobom teplota organizmus ovplyvni, menia sa aj pulzové hodnoty, srdce preto musí viac zaberať."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies