FOTO Veľvyslanec USA ocenil medailou za chrabrosť Slováka, príslušníka 5. pluku špeciálneho určenia

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 18:41 • 2 min
FOTO Veľvyslanec USA ocenil medailou za chrabrosť Slováka, príslušníka 5. pluku špeciálneho určenia

POLOMKA – Medailu uznania Spojených ozbrojených zložiek USA za chrabrosť si dnes v horehronskej obci Polomka prevzal z rúk amerického veľvyslanca v SR Adama Sterlinga člen 5. pluku špeciálneho určenia. V roku 2015, v noci zo 7. na 8. augusta, jeho pohotová reakcia na komplexný útok na Kemp Integrity v Afganistane mala priamy vplyv na zabezpečenie ochrany a bezpečnosti stoviek príslušníkov ozbrojených síl z viacerých krajín dislokovaných v Kempe.

slovakia

left justify in out

Tento mimoriadny čin chrabrosti ocenil americký veľvyslanec v rámci dnešného slávnostného ceremoniálu v Polomke, kde spoločne s britským veľvyslancom Andrewom Garthom odhalil pamätnú tabuľu s menami Američanov a Britov zo špeciálnych jednotiek, ktorí počas SNP pôsobili na okupovanom území.

 

Hlavnou úlohou americko-britskej misie bola záchrana amerických a britských pilotov, ktorých počas druhej svetovej vojny zostrelili a skrývali sa. Jednotka OSS s takmer 40 členmi spolupracovala s partizánmi i s velením Povstania. Po potlačení SNP sa jej členovia skrývali v horách nad obcou, kde ich Nemci našli a zajali. Sedemnásti z nich našli smrť v koncentračných táboroch.

 

Podľa amerického veľvyslanca načasovanie udelenia ocenenia vojakovi z 5. pluku špeciálneho určenia v rámci dnešnej udalosti len podčiarkuje spojenectvo USA a SR, ktoré siaha až do minulosti.

 

"Účelom operácie Resolute Support je výcvik afganských ozbrojených zložiek, aby si mohli sami spravovať krajinu a chrániť ju. V tomto prípade bola hrdinstvom obrana životov v jednom konkrétnom vojenskom tábore," priblížil Sterling.

 

"Bol to pokojný piatkový večer, keď sa zrazu ozval veľký výbuch. Na bráne sa odpálil samovražedný atentátnik, vyhodil vozidlo do vzduchu. Do Kempu veliteľstva pre špeciálne operácie sa dostalo päť-šesť povstalcov s cieľom napáchať čo najväčšie škody. Boli sme vonku, schytili sme zbrane, vesty a prilby a hneď riešili situáciu. Boli sme len pár metrov odtiaľ.

 

V tej chvíli sme nevedeli, koľko protivníkov, v akej sile, sa okolo nás nachádza. Vo vnútri Kempu prebiehala prestrelka. Celé to trvalo od večera od desiatej hodiny do rána do šiestej, kým sa nám celý Kemp podarilo vyčistiť a prehlásiť ho za bezpečný," opísal udalosť ocenený príslušník 5. pluku špeciálneho určenia. Bola to jeho v poradí už tretia misia v Afganistane.

 

Ocenenie je pre neho veľkou cťou. V kempe boli vojaci z väčšiny krajín NATO, on tam bol vtedy ako jediný Slovák. Zahynul tam jeho americký kolega. Američania boli vedúcou národnosťou tejto operácie a ocenenie vníma aj v tejto súvislosti.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies