FOTO Vedeli ste, že príbeh o Pocahontas bol skutočný? Rozprávka však zamlčala drsnú pravdu

NETKY.SK • 4 August 2018, 12:00 • 2 min
FOTO Vedeli ste, že príbeh o Pocahontas bol skutočný? Rozprávka však zamlčala drsnú pravdu

Jedna z obľúbených disneyoviek nie je len vymyslenou rozprávkou, príbeh sa totiž zakladá na skutočnosti.

slovakia

left justify in out

Ak obľubujete tvorbu Walta Disneyho, určite ste už videli rozprávku o  Pocahontas. Je to romantický príbeh o láske Indiánky a pohľadného kolonizátora z Anglicka. Takto spracované rozprávanie je vhodné aj pre detského diváka, avšak realita bola oveľa drsnejšia.

 

John Rolf sa narodil v Anglicku okolo roku 1585. V roku 1609 podnikol aj so svojou manželkou a novonarodeným dieťaťom plavbu do Nového Sveta, kam mal priviezť ďalších 500 ľudí, aby tu založili kolóniu. Ich loď však zasiahol hurikán, a preto museli takmer 10 mesiacov stráviť v oblasti dnešných Bermúd. Tu však prišla o život jeho žena aj malé dieťa.  Napokon sa mu aj so zvyškom posádky v roku 1610 podarilo dostať do Chesapeake Bay.

 

Keď dorazili na pevninu, došlo tu k stretu s domorodcami, medzi ktorými bola aj vtedy 11-ročná náčelníkova dcéra Pocahontas. Indiáni zajali kapitána lode Smitha a v momente, keď ho mali popraviť, Pocahontas sa ho zastala. Tým mu zachránila život. A tak vzniklo medzi mladou Indiánkou a osadníkmi priateľstvo.

 

img

Zdroj: Wikipédia

 

V roku 1613 ju však zradili. Uniesli ju, aby za ňu následne mohli pýtať výkupné. Kým bola v zajatí, naučila sa hovoriť po anglicky a konvertovala na kresťanstvo. V tom čase sa vyvinula medzi ňou a Rolfom vášnivá láska. V roku 1614 sa zosobášili a medzi osadníkmi a domorodcami vďaka tomu vznikol mier na osem rokov.

 

img

Zdroj: Wikipédia

 

Pocahontas prijala meno Rebecca Rolf a neskôr sa im narodil syn Thomas. V roku 1616 sa vydali do Anglicka, kde žili ako celebrity. Pocahontas však ochorela a žiaľ, nedožila sa návratu do svojej domoviny. Mala vtedy len 21 rokov.

 

img

Zdroj: Wikipédia

 

Historické pramene sa nezhodujú v tvrdení týkajúcom sa manželstva Pocahontas a Johna. Na jednej strane tvrdia, že bolo harmonické a plné lásky, iné, že v ňom prekvitalo násilie. Isté však je, že po jej smrti dal John Thomasa do opatery príbuzných a po dvoch rokoch sa znova oženil. Približne v tom istom období však zomrel aj indiánsky náčelník – otec Pocahontas a mier medzi osadníkmi a domorodcami sa tým skončil. Vypukli boje, v ktorých nakoniec zahynul aj samotný John.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies