FOTO Vedci vrátili obrazu Spálňa v Arles od Van Gogha pôvodnú farebnosť

NETKY.SK • 16 Február 2016, 13:10 • 2 min
FOTO Vedci vrátili obrazu Spálňa v Arles od Van Gogha pôvodnú farebnosť

CHICAGO - Americkí vedci vytvorili digitálnu verziu obrazu Spálňa v Arles od Vincenta Van Gogha. S pomocou rôznych techník sa im pritom podarilo navrátiť dielu originálnu farebnosť, ktorá sa pre svetlo i uplynulé desaťročia z plátna vytratila.

slovakia

left justify in out

Svetoznámy holandský maliar namaľoval tri verzie slávneho obrazu. Tie teraz spolu s digitálnou vizualizáciou vystavil Inštitút umenia v Chicagu. Všetky tri obrazy majú viac-menej rovnakú farebnosť, no po viac ako sto rokoch maľby vybledli a napríklad pôvodne orgovánové steny a purpurové dvere sa zmenili na svetlomodré.

 

“Veda je dôležitá pri identifikovaní pigmentov, ktoré vybledli. No stále je to o tom, že sa spoliehame na interpretáciu reštaurátorov a historikov umenia, ktorí skutočne poznali ruku umelca a vedia, ako ten virtuálny gombík približne nastaviť,” priblížila Francesca Casadio. “Toto je len vizualizácia našej predstavy o pôvodných farbách. Ak neobjavia stroj času, bude to vždy len približné,” dodala.


Vedci z maľby odobrali nepatrné množstvo farby a preskúmali ho pod mikroskopom. Obraz tiež snímali s pomocou röntgenových lúčov, vďaka čomu mohli maliarom použité farby analyzovať na molekulárnej úrovni, a tak zistiť ich pôvodné zloženie. Tieto informácie následne vložili do algoritmov a vytvorili digitálnu reprezentáciu diela.


“Keď si obraz pozriete vo vizualizácii, porozumiete pocitu, ktorý chcel umelec dosiahnuť - že maľba má vytvoriť pocit oddychu, pokoja. A keď sa obnovila táto purpurová, obnovila sa aj rovnováha medzi komplementárnymi farbami - žltou a purpurovou. A to je skutočne veľmi odlišná nálada vychádzajúca z obrazu,” vyjadrila sa Casadio.


Van Gogh tri verzie obrazu namaľoval v rokoch 1888 až 1889. Jednu verziu má v zbierke Inštitút umenia v Chicagu, zvyšné sa nachádzajú vo Van Goghovom múzeu v Amsterdame a v Musée d'Orsay v Paríži. Zaujímavosťou je, že steny domu v Arles boli v skutočnosti biele.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies