FOTO Vedci slávnostne otvorili Univerzitný vedecký park,stál viac ako 39 miliónov eur

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:17 • 2 min
FOTO Vedci slávnostne otvorili Univerzitný vedecký park,stál viac ako 39 miliónov eur

BRATISLAVA - Nový Univerzitný vedecký park pre biomedicínu na bratislavskej Patrónke má spoločnosti podľa Slovenskej akadémie vied (SAV) priniesť úžitok. Vedci sa v ňom budú venovať výskumu porúch srdcovocievneho systému, cukrovky, obezity, autoimunitných či nádorových ochorení. Ide o najväčšie výskumné pracovisko tohto druhu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Takéto centrum má opodstatnenie nielen pre vedu, ale i pre zdravie ľudí na Slovensku," povedal dnes pri jeho slávnostnom otvorení predseda SAV Pavol Šajgalík. Výskum sa bude zameriavať aj na využitie pokročilých terapií, napríklad pomocou kmeňových buniek či na vývoj najmodernejších diagnostických postupov.

 

Vedecký park na Dúbravskej ceste tvoria moderné laboratóriá, priestory pre transfer technológií a poznatkov, ako aj kancelárie pre pracovníkov a manažment centra. Rozlohu má viac ako 18.000 štvorcových metrov. Okrem vedcov zo SAV bude slúžiť i tým z Univerzity Komenského a Ekonomickej univerzity v Bratislave.

 

Projekt chce spojiť výskum a inovácie s podnikateľskou sférou. Pozostáva z viacerých ústavov SAV, väčšina sídli v Pavilóne lekárskych vied, ktorý v týchto dňoch dokončujú. Nachádza sa v ňom napríklad Ústav experimentálnej onkológie alebo endokrinológie či farmakológie a toxikológie. "Ide nám o lepšiu koordináciu medzi riešiteľskými kolektívmi či motivačné prostredie pre mladých vedcov," podotkol Šajgalík.

 

Celková kapacita parku je viac ako 500 pracovníkov. Vedci by tu mali naplno pracovať od januára budúceho roka. BioMedPark, ako ho nazýva odborná verejnosť, začali stavať pred dvoma rokmi. Spolu stál 39,5 milióna eur, z toho vyše 33,6 milióna bolo čerpaných z eurofondov, zvyšok zo štátneho rozpočtu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona