FOTO Vážna nehoda v Dolnom Kubíne: Vodič nedal prednosť na priechode, zrazil dve chodkyne

NETKY.SK • 29 Október 2015, 15:42 • 2 min
FOTO Vážna nehoda v Dolnom Kubíne: Vodič nedal prednosť na priechode, zrazil dve chodkyne

BRATISLAVA - Zrejme nepozornosť vodiča môže za vážnu dopravnú nehodu, ktorá sa stala v stredu večer v Dolnom Kubíne.

slovakia

left justify in out

Vodič auta nedal na priechode pre chodcov prednosť a zrazil dve chodkyne. Mladšia, 54-ročná žena utrpela ťažké zranenia, z ktorých sa bude liečiť najmenej 90 dní. Staršia, 60-ročná žena utrpela ľahšie zranenia, liečiť sa bude najmenej 10 dní. Alkohol u vodiča policajti pri dychovej skúške nezistili. Ako agentúru SITA informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová, 42-ročného vodiča už vyšetrovateľ obvinil z prečinu ublíženia na zdraví. Vodičovi v prípade preukázania viny hrozí jeden až päť rokov väzenia.
 

VÝZVA POLÍCIE

V súvislosti so zníženou viditeľnosťou polícia vyzýva účastníkov cestnej premávky k  zvýšenej opatrnosti na cestách.  Vodiči majú sťažené podmienky na jazdu,  pretože kombinácia dažďa, mrholenia, tmy a  mokrej vozovky si vyžaduje maximálnu koncentráciu. Pamätajte, jazdu treba vždy  prispôsobiť stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam i svojim  schopnostiam a zručnostiam. Počítať treba aj s tým, že vo vyjazdených koľajach môže  stojaca voda najmä v zákrutách spôsobiť šmyk. Tomu sa dá predísť len prispôsobením  rýchlosti. Dôležité je jazdiť vždy opatrne, dodržiavať medzi vozidlami bezpečnú vzdialenosť,  brzdiť uvážene a včas. 

 

img

 

Chodci a cyklisti sú tí najzraniteľnejší, len si to neuvedomujú alebo nechcú pochopiť, že nestačí len vidieť, ale aj byť videný. Za nosenie reflexných prvkov sa netreba hanbiť, nie sú  určené len pre deti a vo vrecku, alebo v taške vám nepomôžu. Farebné či reflexné oblečenie,  osvetlený bicykel a mimoriadna obozretnosť prispievajú k bezpečnosti na cestách. Zákon  hovorí jasne, za zníženej viditeľnosti musí mať chodec idúci po krajnici alebo po okraji  vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Fatálne následky môžu nastať v prípadoch, ak chodci vstúpia na riadený priechod pre  chodcov na signál stoj. Najčastejšie riskujú práve takýmto spôsobom, stretávame sa však aj s prípadmi, keď nepoužijú priechod pre chodcov vôbec, pohybujú sa na nesprávnej strane vozovky a novinkou nie je tmavé oblečenie.

 

img

 

Tak ako každý jeden účastník, aj obce môžu prispieť k bezpečnosti na cestách. Polícia už vyzvala starostov, aby predĺžili činnosť verejného osvetlenia za šera (pred západom slnka) a počas ranných hodín. Nefunkčnosť osvetlenia je totiž ďalším faktorom ovplyvňujúcim vznik vážnych dopravných nehôd.  Každý účastník cestnej premávky, vodič vozidla, cyklista aj chodec, by si mal uvedomiť svoju zodpovednosť, ktorú na seba berie, ak sa pohybuje po cestách. Prostriedkom je  zodpovedné dodržiavanie predpisov, ohľaduplnosť, tolerantnosť a nepreceňovanie svojich schopností.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies