FOTO Vandali poškodili známu barokovú sochu slona v centre Ríma

NETKY.SK • 15 November 2016, 13:19 • 2 min
FOTO Vandali poškodili známu barokovú sochu slona v centre Ríma

RÍM - Vandali poškodili jednu z najznámejších barokových sôch v centre talianskej metropoly Rím: mramorového slona, ktorý sa nachádza na námestí Piazza della Minerva. Talianska vláda sa preto zaviazala, že sprísni zákony súvisiace s vandalizmom, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Je to hanebné, je to kriminálny čin namierený voči majstrovským umeleckým dielam, ktoré sa Taliansko s hrdosťou snaží ponechať na námestiach, aby z nich mohli mať úžitok všetci," vyhlásil pre rímsky denník Il Messaggero taliansky minister kultúry Dario Franceschini.

 

img


Dodal, že jeho rezort pracuje na zákone, podľa ktorého by krádež a vandalizmus umeleckých diel boli definované ako trestný čin, za ktorý by vinníkom hrozilo najmenej päť rokov väzenia. Sochu slona, ktorá sa nachádza neďaleko rímskeho Panteónu, si u talianskeho majstra Giana Lorenza Berniniho objednal v roku 1660 vtedajší pápež Alexander VII. Slon slúžil ako podstavec pre egyptský obelisk pochádzajúci zo 6. storočia pred n.l., ktorý sa našiel v záhrade neďalekého kláštora.


Skupinka španielskych turistov si v pondelok všimla, že slon má odlomený jeden z klov, ktorého úlomky našli vedľa sochy. Zalarmovali políciu a tá spustila po celom meste rozsiahle pátranie po vandaloch.
Starostka Ríma Virginia Raggiová okomentovala tento incident ako "krivdu pre všetkých obyvateľov Ríma". Miestny úrad pre zachovanie pamiatok uviedol, že opravy budú stáť približne 1500 až 2500 eur.

 

img


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies