FOTO V utorok príde do obehu v eurozóne nová desaťeurovka

NETKY.SK • 21 September 2014, 12:08 • 2 min
FOTO V utorok príde do obehu v eurozóne nová desaťeurovka

VIEDEŇ/FRANKFURT NAD MOHANOM - V utorok (23.9.) sa dostanú v eurozóne do obehu nové desaťeurovky. Rakúsky denník Die Presse sa odvoláva na správu agentúr APA a DPA.

slovakia

left justify in out

Prepracované desaťeurovky budú mať viac ochranných prvkov a ich životnosť sa má predĺžiť. Rovnako ako nové päťeurovky, ktoré sú v obehu od mája 2013, bude ich povrch nalakovaný.
     

Po vydaní nových päťeuroviek došlo v ich používaní spočiatku k chaosu. Mnohé bankomaty, automaty na cestovné lístky alebo parkovacie automaty ich neprijímali, lebo softvér zariadení nebol na ne včas upravený. Podľa centrálnych bánk by sa rovnaká situácia od utorka nemala opakovať. Člen Správnej rady Nemeckej spolkovej banky (DBB) Carl-Ludwig Thiele uviedol, že v Nemecku centrálna banka školila prevádzkovateľov bankomatov a peňažných automatov deväť mesiacov. Pripomenul, že za zmenu softvéru zariadení zodpovedajú ich správcovia.
     

Pravdepodobne začiatkom roku 2016 príde do obehu nová verzia 20-eurovky.
     

Menoví experti eurozóny pracujú na nových ochranných prvkoch eurobankoviek od roku 2005. Chcú sa dopracovať k tomu, aby mali pred peňazokazcami náskok aspoň jeden krok. V prvom polroku tohto roku stiahli banky v Európe z obehu 331.000 falošných eurobankoviek rôznej hodnoty.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies