FOTO V tuneli Branisko simulovali dopravnú nehodu, zasahovali všetky záchranné zložky

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 14:32 • 2 min
FOTO V tuneli Branisko simulovali dopravnú nehodu, zasahovali všetky záchranné zložky

BEHAROVCE – Riešenie krízových situácií si dnes záchranné zložky integrovaného záchranného systému (IZS) precvičili v diaľničnom tuneli Branisko, ktorý je súčasťou diaľnice D1 medzi Beharovcami (okres Levoča) a Fričovcami (okres Prešov). Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Petra Kovalíka išlo o dopravnú nehodu osobných vozidiel s jedným nákladným automobilom.

slovakia

left justify in out

"Precvičoval sa zásah pri nehode s následným požiarom, nasledovala likvidácia požiaru, vyslobodzovanie osôb z havarovaných vozidiel, ich transport do hniezda zranených, kde ich potom prebrala záchranná zdravotná služba," opísal cvičenie v tuneli hovorca HaZZ z Prešova. Podľa jeho slov bolo na simulovanom cvičení 14 zranených osôb a zasahovalo 40 hasičov.

 

"Účelom cvičenia je preveriť súčinnosť zložiek IZS a v neposlednom rade pripomenúť motoristom, ako sa majú správať, keby sa takáto nehoda s požiarom stala," povedala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaela Michalová.

 

Ako uviedol Kovalík, tunel Branisko je jednorúrový tunel a veliteľ zásahu si v takomto prípade musí územie rozdeliť. "Prvé delenie je na východ a západ. Ďalšie delenie je podľa toho, kde aká činnosť prebieha, teda úsek, ktorý sa hasí a úsek, ktorý sa stará o transport zranených," uviedol.

 

Kovalík zároveň motoristom odkázal, že v prípade, že sa stanú svedkom nehody, tak majú počúvať hlásenia v tuneli. "Operátor im dá pokyny, ako sa majú správať a čo majú robiť. V prípade, že nepočujú a sú priamo v centre nehody, majú vypnúť motor a nechať kľúče od vozidla v ňom a najbližšou únikovou cestou odísť," dodal.

 

Podľa hovorkyne NDS sú takéto cvičenia v tuneloch potrebné. Ako uviedla, takýmto spôsobom sa preverí súčinnosť IZS a NDS a zároveň motoristom pripomenú, ako sa majú v prípade dopravnej nehody správať.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona