FOTO V Teheráne sa konal štátny pohreb bývalého prezidenta Rafsandžáního

NETKY.SK • 10 Január 2017, 17:43 • 2 min
FOTO V Teheráne sa konal štátny pohreb bývalého prezidenta Rafsandžáního

TEHERÁN - V iránskom hlavnom meste Teherán sa konal dnes štátny pohreb bývalého prezidenta Akbara Hášemího Rafsandžáního. Obrad sa uskutočnil v rámci trojdňového štátneho smútku.

slovakia

left justify in out

Dnešné smútočné modlitby, ako aj celý pohrebný obrad za zosnulého šiitského duchovného Rafsandžáního, viedol súčasný hlavný duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí.

Rafsandžáního telesné pozostatky uložili do teheránskej svätyne vedľa vodcu islamskej revolúcie z roku 1979 - ajatolláha Rúholláha Chomejního. Miesto posledného odpočinku vedľa bývalého iránskeho najvyššieho vodcu znamená, že Rafsandžání je v Iráne považovaný za jeden z pilierov politického systému postaveného na duchovných osobnostiach.

Na pohrebných modlitbách sa zúčastnili vysokopostavené osobnosti iránskeho politického, vojenského a náboženského života z oboch táborov - reformistov aj konzervatívcov. Medzi mužmi modliacimi sa pri kovovej rakve s exprezidentovými telesnými pozostatkami, na ktorej bol položený Rafsandžáního tradičný turban, nechýbali súčasný prezident Hasan Rúhání, ale ani veliteľ iránskych revolučných gárd generál Kásem Solejmání.

Na záberoch štátnej televízie boli vidieť státisíce Iráncov v smútočných odevoch, zhromaždených pri univerzite v Teheráne a na iných miestach tejto metropoly, kde sa konali oficiálne spoločné modlitby.

Rafsandžání, považovaný za jednu z najvplyvnejších osobností v Iráne, zomrel v nedeľu vo veku 82 rokov na následky infarktu. Úrad iránskeho prezidenta zastával v rokoch 1989-1997. V súčasnosti predsedal poradnému orgánu najvyššieho duchovného vodcu Iránu ajatolláha Alího Chameneího.

Rafsandžání bol jedným zo strojcov islamskej revolúcie, ktorá v roku 1979 zvrhla šáha Mohammada Rezu Pahlavího a ustanovila v Iráne náboženský štát. Zo začiatku čelil kritike za vládnutie tvrdou rukou, neskôr sa však stal hlavným podporovateľom reformistov.

Podľa tlačovej agentúry AP mal blízko k súčasnému prezidentovi Iránu Rúhánímu a podporoval jeho reformné snahy vrátane priamych jadrových rokovaní Iránu s Washingtonu.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies