FOTO V Taliansku bolo uzavreté prvé registrované partnerstvo osôb rovnakého pohlavia

NETKY.SK • 2 August 2016, 12:49 • 2 min
FOTO V Taliansku bolo uzavreté prvé registrované partnerstvo osôb rovnakého pohlavia

RÍM - Severotalianske mesto Reggio Emilia bolo v pondelok dejiskom uzavretia prvého registrovaného partnerstva osôb rovnakého pohlavia v dejinách Talianska. Ako informovali talianske médiá, prvým párom, ktorý uzavrel občiansky zväzok podľa na jar prijatého zákona, bola dvojica novinárov Piergiorgio Paterlini a Marco Sotgiu.

slovakia

left justify in out

Zákon uznávajúci občianske zväzky homosexuálov bol talianskym parlamentom prijatý 11. mája a o deväť dní neskôr ho podpísal prezident krajiny Sergio Mattarella. Štátna rada, ktorá je poradným orgánom vlády a najvyšším justičným úradom v Taliansku, ho odobrila 22. júla.

 

Zákonom sa zavádza inštitút občianskych zväzkov, ktorý sa líši od tradičného manželstva, ale je súčasne jeho ekvivalentom. Partneri v zväzku osôb rovnakého pohlavia sa môžu rozhodnúť používať rovnaké priezvisko a majú rovnaké práva ako manžel a manželka v tradičnom zväzku. Registrované páry rovnakého pohlavia však nesmú adoptovať deti. V prípade týchto zväzkov je "rozvod" jednoduchší - stačí, aby jeden z partnerov svoje rozhodnutie oznámil príslušnému úradu.

 

Schválenie zákona o registrovaných partnerstvách osôb rovnakého pohlavia je považované za veľký úspech v tejto prevažne katolíckej krajine, kde má Vatikán rozhodujúci vplyv na politiku i spoločnosť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies