FOTO V Španielsku po 6 rokoch prepustili z väzenia vodcu boja za nezávislosť Baskicka Otegiho

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 14:14 • 2 min
FOTO V Španielsku po 6 rokoch prepustili z väzenia vodcu boja za nezávislosť Baskicka Otegiho

MADRID - Zo španielskeho väzenia dnes po odpykaní si šiestich rokov trestu prepustili Arnalda Otegiho, známeho bojovníka za nezávislosť Baskicka, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na trest odňatia slobody bol Otegi odsúdený za trestný čin terorizmu, ktorého sa dopustil pokusom o obnovenie strany Batasuna, zakázaného politického krídla ozbrojenej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), pričom údajne konal na základe jej pokynov.

 

Otegiho, bývalého vodcu strany Batasuna, dnes pred väznicou v meste Logroňo na severe Španielska vítali desiatky jeho priaznivcov. Pozdravil sa aj so svojou rodinou a kolegami z Katalánska, ktoré sa - podobne ako Baskicko - snaží dosiahnuť nezávislosť od Madridu.

 

Pred svojím uväznením v roku 2009 bol Otegi považovaný za politického vodcu hnutia za nezávislosť Baskicka. Strana Batasuna bola v Španielsku zakázaná v roku 2003 ako súčasť organizácie ETA, ktorá počas vyše 40 rokov boja za nezávislosť Baskicka pripravila o život 829 ľudí.

 

ETA bojuje od roku 1968 za samostatný baskický štát, ktorý by sa mal skladať zo španielskych provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a z francúzskych oblastí Labourd (po baskicky Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa). ETA v roku 2011 vyhlásila trvalé prímerie, ale neodzbrojila sa. Európska únia a Spojené štáty ju považujú za teroristickú organizáciu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies