FOTO V Slovenskom národnom múzeu bude výstava gigantických zvierat z doby ľadovej

NETKY.SK • 8 Február 2017, 15:25 • 2 min
FOTO V Slovenskom národnom múzeu bude výstava gigantických zvierat z doby ľadovej

BRATISLAVA – Výnimočnú príležitosť spoznať vyhynuté zvieratá z doby ľadovej pripravuje Prírodovedné múzeum Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. Expozíciu Giganty ľadovej doby verejnosti sprístupnia 17. februára.

slovakia

left justify in out

"Najväčší exponát je mamut, ktorý má šesť metrov. Je tu 18 sôch. Výstava je vzdelávacia, vhodná pre školy aj rodiny. Exponáty by mali zodpovedať skutočnosti, ako zvieratá niekedy dávno vyzerali," uviedol dnes pre TASR majiteľ spoločnosti Giganti Filip Kočík.

 

Tá vlastní repliky zvierat, ktoré v dvoch kamiónoch doviezli z Prahy do SNM. Teraz aj pomocou vysokozdvižnej kladky a rebríkov montujú ich nohy, kly, časti trupu. Veď vták moa má výšku takmer štyri metre, gigantopitek vztýčený na zadných končatinách 3,5 metra. Mohutné zvieratá sú aj nosorožec srstnatý, medveď jaskynný, medveď krátkonosý či jeleň obrovský. Návštevníci spoznajú, ako vyzerali glyptodon, prabobor, smilodon, epyornis, pásovec či hyena jaskynná. Uvidia v akcii leva amerického ako loví koňa. To všetko v prírodnom prostredí s kameňmi a stromami.

 

Expozícia pripomenie obdobie starších štvrtohôr (pleistocénu), ktoré sú najmladším obdobím v dejinách Zeme. Začali pred 2,8 miliónmi rokov a trvajú dodnes. Pleistocén, ich staršia časť, bolo veľmi dynamické obdobie, keď sa na našej planéte periodicky striedali výrazne chladné, suché obdobia (ľadové doby) s teplými, vlhšími obdobiami (medziľadové doby). Klimatické zmeny mali vplyv aj na spoločenstvá rastlín a živočíchov, ktoré sa prispôsobili novým podmienkam alebo vyhynuli či migrovali do priaznivejších oblastí. Uvedené obrovské zvieratá žili v období pleistocénu a väčšina z nich v jeho závere, asi pred 11.500 rokmi, vyhynula. Jedine dva druhy – pratur a vták moa prežili do mladších štvrtohôr – holocénu a vymreli až začiatkom 17. storočia.

 

Modely ohromujú aj realistickým stvárnením vyhynutých obrov. Záujemcom sa naskytne jedinečná možnosť pozrieť si zvieratá z bezprostrednej blízkosti a zoznámiť sa nielen s ich skutočným vzhľadom, ale aj spôsobom života. Ich modely v skutočnej veľkosti boli vytvorené v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami. Sú výsledkom spolupráce českých výtvarníkov a paleontológov v produkcii spomínanej spoločnosti, ktorá sa špecializuje na tvorbu vedecky a výtvarne reálnych modelov pravekých živočíchov. Vystavená kolekcia trojrozmerných rekonštrukcií pleistocénnych obrovských cicavcov je najväčším súborom tohto druhu v strednej Európe. Okrem viacerých českých miest ju už videli aj v Maďarsku.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies