FOTO Dnes povstali ženy po celom svete, dokonca aj Afganky volali po slobode

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 11:27 • 2 min
FOTO Dnes povstali ženy po celom svete, dokonca aj Afganky volali po slobode

MANILA - Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vyšli vo štvrtok obyvateľky viacerých štátov do ulíc, aby vyjadrili svoje požiadavky o väčší rešpekt voči nim a posilnenie ich postavenia v spoločnosti. Španielky po prvý raz začali 24-hodinový štrajk s mottom "Ak prestaneme, prestane svet".

slovakia

left justify in out

V desiatkach miest po celej krajine sa konajú protesty proti platovým rozdielom a rodovo podmienenému násiliu. Protest v Barcelone narušil dopravu a proti demonštrujúcim musela zasiahnuť poriadková polícia. V Madride by sa mal uskutočniť veľký protest vo večerných hodinách.

 

Stovky afganských žien, ktoré sa za vlády Talibanu báli vôbec vyjsť z domu, sa vo štvrtok zišli v metropole Kábul, aby oslávili MDŽ. Zároveň chceli pripomenúť politickým lídrom svojej krajiny, že stále treba urobiť mnohé pre to, aby Afganky mali zaistenú možnosť vzdelania či boli uchránené pred stupňujúcim sa násilím.

Na zhromaždení vystúpila aj bývalá afganská ministerka pre záležitosti žien Símá Samarová, ktorá v súčasnosti predsedá Afganskej nezávislej komisii pre ľudské práva (AIHRC). Pri tejto príležitosti sa prihovorila ženám slúžiacim v afganských bezpečnostných silách, uviedla agentúra AP. "Vaša bezpečie predstavuje bezpečnosť pre všetky afganské ženy," povedala Samarová a ženám v uniformách pripomenula, aby každé obťažovanie nahlásili AIHRC. Dodala, že nik nemá právo komentovať ich fyzický vzhľad či neúctivo sa s nimi rozprávať.


Medzinárodný deň žien využili na protest aj Filipínky, ktoré sa v Manile zišli na proteste proti prezidentovi Rodrigovi Dutertemu nazývajúc ho jedným z najhorších porušovateľov ženských práv v Ázii. Stovky aktivistiek oblečených vo fialových tričkách sa zhromaždili na Plaza Miranda a rozdávali biele a červené ruže matkám, sestrám a vdovám mužov, ktorí zahynuli pri vládnom boji proti drogám.

Študentky v Pekingu využili Medzinárodný deň žien na protest proti plánovanému dodatku ústavy, ktorý zruší limit obmedzujúci počet za sebou idúcich mandátov prezidenta. V afganskom Kábule ženy vyšli do ulíc, aby poukázali na nedostatky v ich vzdelávaní či ochrane. V juhokórejskom Soule sa stovky protestujúcich v čiernom vyslovili proti sexuálnemu obťažovaniu a násiliu. Proti tomuto problému, ako aj diskriminácii v zamestnaní a platovým rozdielom protestovali aj stovky žien v indickom Naí Dillí.

Miernejšie protesty sa uskutočnili v Moskve, kde bola jednou z protestujúcich aj prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková. Tá sa pred budovou Štátnej dumy dožadovala rezignácie poslanca Leonida Slutského, ktorého obvinilo viacero novinárok zo sexuálneho obťažovania.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies